Cea de-a 32-a ediție a Simpozionului național de cartofilie, găzduită de Piatra Neamț între 8 și 10 iulie, este dedicată unei duble aniversări: 135 de ani de la nașterea marelui artist fotograf Adolph A. Chevallier și 150 de ani ai Casei Regale din România.
Întregul eveniment este coordonat de ing. Viorel Nicolau, președintele Asociației Filateliștilor Neamț.
„Și-au anunțat participarea aproximativ 50 de colecționari din întreaga țară și din Republica Moldova. Din fericire, se constată o extindere a fenomenului filatelic față de anii din urmă, doar că numărul membrilor care mai plătesc cotizație către Asociație este în scădere. Dacă, în anii `90, la Neamț, aveam aproximativ 3.200 de abonamente, acum 10 ani mai erau 30, iar acum vreo 15. Totuși, numărul colecționarilor rămâne destul de mare”, a declarat Viorel Nicolau.
Vineri, 8 iulie, de la ora 16, la Muzeul de Istorie și Arheologie din Piatra Neamț, va fi lansat albumul-catalog „Chevallier – cronicarul foto al plaiurilor nemțene”, de prof. Sergiu Marian Găbureac, și va fi prezentată și lucrarea „Manageri ai portului național. Familia Regală a României”, de ing. Constantin Pațilea. Tot vineri vor fi oferite diplomele Asociației Filateliștilor Neamț pe anul 2016, invitații putând vizita, după eveniment, Muzeul de Istorie.
„Meritul nostru, al nemțenilor, este că am reușit să-l scoatem pe Chevallier din conul de umbră în care intrase, mai ales că este cel mai mare fotograf al Moldovei. La albumul care conține 3.000 de imagini, structurate pe opt capitole, au contribuit 30 de colecționari. Din păcate, nu ne-am permis să facem un album tipărit, așa că va fi pe DVD-uri. În ceea ce privește lucrarea dedicată Casei Regale, ea conține imagini și text despre portul popular românesc și influența lui în lume, cu accent pe promotorii lui – membrii Casei Regale, mai ales Regina Maria, care știa ce și unde să poarte. La Muzeul de Istorie, vizitatorii vor putea vedea și o colecție de cărți publicate de nemțeni. Piatra Neamț, prin câțiva reprezentanți, a reușit să revigoreze cărțile poștale în istoriografia națională și avem cele mai multe cărți publicate”, a adăugat Viorel Nicolau.
Sâmbătă, de la ora 8, la terasa restaurantului Unic, va avea loc Târgul colecționarilor, iar de la ora 12.30, participanții din întreaga țară se vor bucura de o excursie tematică.
„Târgul cred că va fi cea mai atractivă activitate. Și-au anunțat participarea aproximativ 100 de colecționari, care vor expune obiecte diverse, de la cutii de chibrituri la șervețele. Dacă simpozionul, unde sunt programate filme, lansări de cărți și înmânări de diplome, este cu o tematică specifică, la târg părerile și expozițiile vor fi diversificate”, a precizat Viorel Nicolau.
Duminică, începând cu ora 9, pe aceeași terasă, va avea loc lansarea lucrării „Asociația Filateliștilor Neamț. Exponat monografic”, după care participanții pot oferi sugestii pentru următoarele ediții ale simpozionului național. Ziua de duminică se va încheia cu vizitarea orașului Piatra Neamț de către participanți. (Andreea AMARIEI)