100 de ani de la Unirea Basarabiei cu România la Muzeul de Istorie, ZCH NEWS - sursa ta de informațiiComplexul Muzeal Județean (CMJ) Neamț va organiza duminică, 25 martie, de la ora 16:00, la sediul Muzeului de Istorie și Arheologie Piatra-Neamț, un amplu eveniment, pentru a marca trecerea a 100 de ani de la Unirea Basarabiei cu România, decizie votată la 27 martie/9 aprilie 1918.

În deschidere, prof. univ. dr. hab. Nicolae Enciu va suține o conferință cu tema, „Marea Unire din 1918: O strălucită victorie a geografiei asupra istoriei nedrepte” și va prezenta ultima sa carte, apărută la editura ARC, în martie 2018, cu titlul „1918. Pe ruinele imperiului spulberat de istorie. Basarabia în pragul modernității”, un studiu despre „reintegrarea Basarabiei în spațiul de cultură și civilizație românească, din care fusese smulsă în mod abuziv în anul 1812”.

100 de ani de la Unirea Basarabiei cu România la Muzeul de Istorie, ZCH NEWS - sursa ta de informațiiCu același prilej, colecționarii Viorel Nicolau și Constantin Pațilea propun publicului nemțean o incursiune în „istoria idealului național”, prin intermediul unei colecții de medalistică și ilustrație cartofilă. „Medalia este o reflexie a istoriei. Emiterea medaliilor constituie dovada perenității și prezenței noastre în rândul popoarelor care au însemnat ceva în istoria mai veche și mai nouă din această parte de lume. Pentru noi, colecționarii, medaliile aduc argumente suplimentare asupra istoriei și unității românilor indiferent de teritoriile în care au locuit sau de sferele de putere care le-au umbrit sau influențat existența. Imaginile cartofile de pe plicuri sau ilustrațiile timbrelor întregesc viziunea noastră despre românism și patriotism”, declară cei doi colecţionari.

„Inițiată dintr-un profund sentiment de pietate față de trecut, manifestarea noastră are și o componentă artistică, care va face să vibreze în fiecare din noi sentimentul apartenenței la același neam, prin limbă, istorie, credință, tradiție. Grație unei excelente colaborări cu Protopopiatul Piatra-Neamț, în cadrul activității, vor susține un recital vocal Corul «Imperialii» al Liceului Teologic Ortodox «Sfinții Împărați Constantin și Elena» și Corul «Camena» al preoteselor din Protopopiatul Piatra-Neamț”, a menţionat dr. Mihaela-Cristina Verzea, director adjunct al CMJ Neamţ.

Alte detalii despre manifestările de duminică în materiale furnizate de CMJ Neamţ:

100 de ani de la Unirea Basarabiei cu România la Muzeul de Istorie, ZCH NEWS - sursa ta de informații 100 de ani de la Unirea Basarabiei cu România la Muzeul de Istorie, ZCH NEWS - sursa ta de informații 100 de ani de la Unirea Basarabiei cu România la Muzeul de Istorie, ZCH NEWS - sursa ta de informații 100 de ani de la Unirea Basarabiei cu România la Muzeul de Istorie, ZCH NEWS - sursa ta de informații(M. CONSTANTINESCU; FOTO: CMJ Neamţ)

Articolul precedentCodul galben se extinde în Moldova!
Articolul următorŞi juniorii primesc pauză de la AJF din cauza vremii nefavorabile
Stiri din Neamt, Bacau, Suceava, Iasi, Botosani, Vaslui. Primul ziar regional din regiunea Nord Est.