reclama autocenter

Complexul Muzeal Județean (CMJ) Neamț, în parteneriat cu Direcția Județeană pentru Cultură Neamț și sub egida Consiliului Județean Neamț, lansează invitația la simpozionul „Patrimoniul cultural și situațiile de urgență: regimul de protejare și securitatea bunurilor”. Manifestarea va avea loc la Piatra Neamț, în perioada 28-30 septembrie 2017 şi îşi propune să discute „despre potențialul resurselor culturale și perspectivele valorificării lor de la nivelul național la cel local”.

„Protecția patrimoniului cultural tine de înregistrarea, evidența, cercetarea, salvgardarea și valorificarea lui. Obiectivele de patrimoniu cultural sunt cartea de vizită a fiecărei localități. În contextul realităților sociale și culturale actuale patrimoniul cultural este deseori supus riscului de a fi deteriorat sau chiar distrus. Patrimoniul cultural este supus riscurilor precum oricare alte bunuri. De aceea, pentru protejarea moștenirii culturale avem nevoie de un management eficient care să propună un ansamblu de măsuri pentru a salva, cerceta, conserva și restaura aceste resurse. Este necesară o colaborarea mai strânsă între instituțiile în custodia cărora se află vestigiilor culturale și cele responsabile de stări excepționale pentru a preveni situațiile de incendiu, inundație, furt organizat etc. sau în caz de necesitate pentru a interveni operativ și cu mai puține consecințe negative asupra clădirilor și bunurilor culturale”, precizează CMJ Neamţ.

La realizarea acestui proiect sunt invitați să participe experți în domeniul managementului patrimoniului cultural din cadrul Ministerului Culturii și Identității Naționale, Ministerului de Interne, Direcțiilor Județene pentru Cultură, Culte și Patrimoniu Cultural Național, Universităților și Muzeelor din România. Simpozionul va fi structurat pe ateliere: Regulile de protejare a patrimoniului cultural; Instituții responsabile de asigurarea securității bunurilor culturale; Situațiile de urgență și intervențiile de salvare a patrimoniului cultural; Noi tendințe în protejarea și valorificarea moștenirii culturale.

Toți cei care intenționează să participe la această manifestare sunt rugați să trimită titlul, rezumatul comunicării și apartenența instituțională, până la data de 30 aprilie 2017, la adresa de e-mail a Complexului Muzeal Județean Neamț: muzeupn@yahoo.com. Organizatorii vor asigura costurile de cazare și masă. (ZCH NEWS)

Articolul precedentCercetător japonez în vizită la Muzeul de Istorie și Etnografie Târgu Neamț
Articolul următorPrins în timp ce ridica un colet cu hașiș!
Stiri din Neamt, Bacau, Suceava, Iasi, Botosani, Vaslui. Primul ziar regional din regiunea Nord Est.