pietricica turism

Dr. Masao Semmoto, cercetător în cadrul The Ancient Orient Museum (Tokio), a vizitat, în cursul săptămânii trecute, Muzeul de Istorie și Etnografie din Târgu-Neamț. Arheologul japonez a venit în România pentru a susține o conferință la Iași, dar și pentru a studia vestigii preistorice aflate în colecțiile muzeelor din Moldova.

“În virtutea bunei colaborări pe care o avem cu Institutul de Arheologie Iași, al cărui oaspete este dl. Semmoto timp de aproape două săptămâni, am fost de acord să-i permitem acestui cercetător accesul la colecțiile preistorice din instituția noastră, mai ales că acesta este interesat și de cultura Cucuteni, iar noi deținem un patrimoniu impresionant al acestei vechi civilizații”, a declarat dr. Iulian Ghercă, directorul Complexului Muzeal Județean Neamț.

Masao Semmoto a vizitat și Muzeul de Istorie Roman, dar la Târgu Neamț a venit special pentru a studia mai multe mărturii arheologice descoperite în această zonă. Preocupările sale sunt legate de ceramica de la sfârșitul eneoliticului și de la începuturile epocii bronzului, iar în colecția muzeului din Târgu Neamț a putut analiza o serie de artefacte interesante.

“Vizita dl. Semmoto face parte dintr-un stagiu de documentare în România, prin care dorește să studieze realitățile de la începuturile epocii bronzului în spațiul est-carpatic. Cercetătorul japonez este destul de familiarizat cu preistoria zonei de sud-est a Europei, mai ales că a participat la săpături arheologice și în Bulgaria. Pentru noi este onorantă o astfel de vizită și confirmă faptul că o parte a patrimoniului arheologic descoperit în ultimii ani prezintă interes și pentru comunitatea științifică internațională. Pentru că subiectul cerectetărilor sale îl reprezintă ceramica șnurată și cea decorată cu impresiuni, de la sfârșitul eneoliticului și începuturile epocii bronzului, am putut să-i punem la dispoziție o serie de materiale descoperite chiar în zona orașului Târgu-Neamț”, a precizat dr. Vasile Diaconu, cercetător şi muzeograf.

Anul trecut, un alt cercetător japonez, Takamune Kawashima, de la Universitatea Yamaguchi, a venit la muzeul din Târgu Neamț, pentru a se documenta în legătură cu exploatările preistorice de apă sărată. (ZCH NEWS; FOTO: Complexul Muzeal Judeţean Neamţ)