10 reclamații ale cadrelor medicale au fost soluționate de Consiliul de etică al Spitalului Judeţean de Urgență (SJU) Neamț. Medicii care s-au adresat acestui „for de autoritate morală” cu rol în echilibrarea derapajelor de la „principiile morale sau deontologice” din activitatea de zi cu zi au reclamat, cel mai adesea, situațiile tensionate apărute în cazul consulturilor intersecții. Cauza principală a neînțelegerilor dintre medici o constituie întârzierea cu care unii dintre colegi răspund solicitărilor în cazurile urgente. Sau atitudinii afișate. Aspecte ce țin, însă, de forma și nu de fondul relațiilor profesionale dintre cadrele medicale.
„În ultima vreme nu prea au fost sesizări. Din cele soluționate de Consiliul de etică, cele mai multe se referă la situații tensionate apărute mai ales în cazul când sunt chemați medicii de pe alte secții pentru consulturi de urgență. Au fost cazuri datorate mai mult unei lipse de comunicare între cadrele medicale, de interpretarea greșită a unor vorbe”, precizează dr. Dan Silviu Verzea, purtătorul de cuvânt al SJU Neamț.
Dacă reclamațiile vizau aspecte mai grave, de încălcări ale codului deontologic, medicii și asistenții medicali împreună cu economiștii și juriștii ce fac parte din Consiliul de etică ar fi emis un aviz sau o hotărâre. Aceste rezoluții au caracter „obligatoriu” și „preventiv”, potrivit normelor, menite a îmbunătăți activitatea în spital și de a elimina incidentele. În ultimii doi ani, de când funcționează acest consiliu, nu au fost date soluții scrise sau sancțiuni administrative, cazurile rezolvându-se „amiabil”.
Nici reclamații de la pacienți sau aparținători nu s-au înregistrat. Aceștia preferă, cel mai probabil, plângerile trimise direct la conducerea spitalului. Ori la instanță. (C.I.)