Infracţiunile stradale, care se petrec în mai toate oraşele ţării, i-au determinat pe poliţişti să pregătească recomandări pentru potenţialele victime, ţinând cont de modul de operare cu care s-au confruntat. De exemplu, în Vaslui tocmai a fost prins un tânăr de 17 ani, care a atacat două femei în plină zi. Pe 7 martie, el a smuls portofelul din mâna unei femei care mergea pe strada Traian din municipiu şi a fugit. În portmoneu erau bani, documente personale și carduri bancare. Un bărbat, care a văzut toată scena, l-a prins pe tâlhar şi l-a predat poliţiştilor. Din cercetări a rezultat că acelaşi tânăr a mai comis o tâlhărie în ziua de 1 februarie, când a smuls o bancnotă de 100 de lei, din mâna unei femei aflate la un bancomat de pe aceeaşi stradă Traian.
„Poliţiştii au probat activitatea infracţională a tânărului şi l-au reţinut pentru o perioadă de 24 ore”, se arată în comunicatul Poliţiei Vaslui. „Ulterior a fost prezentat la Parchetul de pe lângă Judecătoria Vaslui, respectiv Judecătoria Vaslui cu propunere de luare a unei măsuri preventive. Instanţa a dispus împotriva acestuia măsura preventivă a controlului judiciar pe o perioadă de 60 zile”.
Recomandările poliţiştilor:
- Cea mai bună armă de apărare în cazul unui atac este strigătul. Dacă sunteţi agresaţi, bătuţi sau tâlhăriţi pe stradă, strigaţi cât mai tare după ajutor şi anunţaţi Poliţia!
- Pe stradă, evitaţi discuţiile în contradictoriu cu persoane necunoscute! Nu ripostaţi la agresivitatea verbală şi evitaţi agresiunea fizică!
- Păstraţi banii şi actele personale în buzunarul interior al vestimentaţiei sau în poşetă!
- Poşeta atârnată de umăr trebuie să fie protejată în permanenţă cu mâna, deoarece, în locurile aglomerate infractorii vă pot tăia baierele fără să simţiţi.
- Evitaţi să vă deplasaţi pe bordura trotuarului cu geanta spre carosabil deoarece poate fi smulsă cu uşurinţă!
- Când vă aflaţi în locuri aglomerate (pieţe, bazaruri, magazine, târguri), nu păstraţi în acelaşi loc banii, actele personale şi cheile locuinţei!
- Când sunteţi în încurcătură, nu ezitaţi să apelaţi la primul poliţist pe care îl întâlniţi!
- Evitaţi deplasările la ore târzii, pe străzi neiluminate sau zone periferice!
Cristina Mircea