În organizarea Muzeului de istorie din Roman, a Arhiepiscopiei Romanului și Bacăului, a Primăriei Roman, a parohiei romano-catolică „Sf. Tereza” din Roman și a Muzeului de etnografie Piatra Neamț, la sediul muzeului romașcan de istorie s-a deschis, marți, 13 septembrie, expoziția temporară cu tema „Sfânta cruce în viața creștinilor”. Expoziția cuprinde exemplare diverse de cruci, din diferite epoci ale istoriei.
Prezent la deschiderea expoziției, Iulian Ghercă, directorul Complexului Muzeal Neamț, a spus, printre altele: „Este un prilej de bucurie pentru mine să salut comunitatea din Roman printr-o expoziție de mare importanță prin natura ei, cel puțin duală, o dată cu caracter istoric și o dată plină de încărcătură spirituală. Eu cred că sfânta cruce reprezintă un simbol al iubirii și al jertfei supreme… Sunt aici pentru a întări și a expune din nou dorința noastră de colaborare cu toți cei interesați de domeniul culturii, istoriei și artei, sprijinim aceste acțiuni și dorim ca expresia actului cultural la nivelul județului Neamț să fie una unitară și, prin toate punctele sale, Complexul Muzeal Neamț să sprijine actul de cultură, să-l încurajeze și să contribuie la dezvoltarea lui.”
Arhiepiscopul Romanului și Bacăului a transmis un mesaj de felicitare organizatorilor. Expoziția va rămâne deschisă până în data de 13 octombrie.
Partea a doua a manifestării găzduită de muzeul romașcan a constat într-un simpozion, cu aceea și temă și aceiași organizatori ca la expoziție, mai puțin parohia romano-catolică și, în plus, Asociația de Antropologie Urbană Roman. În sala neîncăpătoare, în care aerul a devenit repede irespirabil, nu s-au distribuit niște flyere cu programul simpozionului (singurul program care se zărea era cel din mâna unuia dintre organizatori, dar era scris de mână…), așa încât – dacă erai măcar curios – trebuia musai să reziști până la sfârșit. Cum noi nu am rezistat, putem doar presupune că lucrările prezentate au fost cel puțin interesante… (D.A.)