pietricica turism

Anul 2016 a debutat cu un număr mare de cazuri de maltratare a copiilor, cei de la Serviciul de prevenire și intervenție rapidă în cazuri de abuz, din cadrul DGASPC Neamț, instrumentând în prima lună a anului 42 de cazuri. Dintre acestea, 11 au fost în mediul urban și 31 în mediul rural.

violenta7Cele mai multe cazuri semnalate au fost de abuz fizic (14 situații, din care 2 în urban și 12 în rural), dar nici cu celelalte categorii lucrurile nu sunt liniștitoare: 11 cazuri de neglijare, 6 de comportament delincvent, 3 cazuri de abuz sexual, 2 de abuz emoțional, etc. ”Reprezentanții Serviciului Abuz au dispus pe parcursul lunii ianuarie o măsură de protecție specială, plasament în regim de urgență, în cadrul unui serviciu de tip rezidențial, pentru un copil ale cărui nevoi de dezvoltare erau neglijate. Evaluările complexe ale situațiilor de maltratare s-au realizat prin deplasări în teren în colaborare cu autoritățile locale și, ca urmare, familiile copiilor au fost sprijinite, asistate și consiliate pentru a depăși situațiile de criză și pentru a-și îmbunătăți calitățile de părinți”, se arată într-un comunicat al DGASPC Neamț. „Din păcate, cifrele arată că mulți părinți continuă să-și disciplineze copiii prin aplicarea unor pedepse fizice, fără să conștientizeze că bătaia nu instaurează disciplina, ci doar haos și frustrare în comportamentul celor mici. Părinții trebuie să găsească alte metode de a instaura reguli în viața unui copil, fără a-i aduce prejudicii fizice sau morale, iar lovirea unei persoane ce nu se poate apăra este de neacceptat și umilitoare. Este nevoie să ne implicăm cu toții și să denunțăm orice formă de maltratare a copiilor pentru a le reda acestora demnitatea și încrederea”, spune Cristina Păvăluță, directorul DGASPC Neamț.

Anul trecut, în județul Neamț, s-au înregistrat 650 de cazuri de abuz asupra copiilor, în 53 de situații fiind nevoie ca minorii să fie luați din familie și să fie dați în regim de urgență în plasament familial, la asistenți maternali sau în centrele rezidențiale.

(ZCH News)