0:00

Semnal de alarmă de Ziua Copiilor / Secția de Pediatrie „plânge” după investiții, ZCH NEWS - sursa ta de informații

* „Se simte mare nevoie de investiții la secția Pediatrie. Condițiile, la ora actuală, ar trebui să fie la nivel european, pentru că aș vrea să se înţeleagă foarte clar, îngrijirea copiilor este și trebuie să fie o prioritate”, a declarat dr. Suzana Constantinescu, șefa secției Pediatrie a SJN

Secția Pediatrie, de la Spitalul Județean de Urgență din Piatra Neamț, a fost „renovată” în ultimii ani cu promisiuni care nu au avut finalitate. Așa se face că, acum, dr. Suzana Constantinescu, cea care cunoaște cel mai bine durerile secției mărturisește că, aici, condițiile europene nu au ajuns încă. Necesarul este unul mare deoarece, așa cum a adăugat dr. Constantinescu, în afară de centrala termică și pregătirea a patru rezerve, marile realizări au rămas blocate pe lista așteptărilor.

„Sunt vreo 7-8 ani de când auzim numai promisiuni. Să dea Dumnezeu să se miște ceva pentru că așa cum arată secția de Pediatrie, acum, nu are cum să fie mulțumitor.  Se simte mare nevoie de investiții la secția Pediatrie. Condițiile, la ora actuală, ar trebui să fie la nivel european, pentru că, aș vrea să se înțeleagă foarte clar, îngrijirea copiilor este și trebuie să rămână o prioritate”, a spus dr. Constantinescu.

Nemulţumirea părinţilor e normală

Medicul mai spune că, din cauza condițiilor din Pediatrie, există și reclamații, cele mai multe venite din partea părinților care sunt nemulțumiți de felul în care arată clădirea.

„E și normal ca părinții să fie nemulțumiți de condițiile pe care le găsesc aici. Nu e normal că nu s-a mai reabilitat nimic de mulți ani. Probleme cu personalul nu avem. La acest capitol ne descurcăm, dar în privința condițiilor, dacă vorbim de o reabilitare, Pediatria ar trebui să beneficieze de renovări substanțiale”, a adăugat dr. Constantinescu.

Iar „pomelnicul” pare unul care lasă impresia că Pediatria a fost ignorată prea mult timp.

„Ar trebui schimbate instalațiile electrice, sanitare, ar trebui să se facă o reabilitare termică. Spre exemplu în zona de urgență a Pediatriei este frig. Mobilierul ar trebui schimbat complet deoarece este vechi, la fel cum este nevoie și de faianță și gresie nouă. Sunt multe lucruri de făcut în ceea ce privește infrastructura”, a mai spus șefa de la Pediatrie. Dincolo de partea estetică a condițiilor de care ar trebui să beneficieze copiii internați aici, doctorii spun că ar fi nevoie și de aparatură medicală, iar cele mai importante aparate par să fie monitoarele cardio-respiratorii necesare copiilor de la Terapie Acuți.

„Cu ajutorul acestor monitoare s-ar putea reduce timpii de spitalizare și îngrijire. Și bineînțeles, ar ușura și munca personalului”, a mai spus dr. Suzana Constantinescu.

Dr. Lazăr vrea să schimbe secţia din temelii

Managerul Spitalului Județean, dr. Ioan Lazăr, cunoaște condițiile de aici și spune că își dorește să schimbe Pediatria din temelii cu ajutorul banilor europeni.

„Sunt 12 puncte pe care noi ni le-am propus să le ducem la bun sfârșit. Este vorba despre reabilitarea mai multor secții și renovarea unor spații de la spital. În acea listă de obiective pe care am stabilit-o este prinsă și renovarea Pediatriei. Vrem să o schimbăm cu totul. Nu ține doar de voința mea ca manager. Ceea ce stă în puterea mea fac, dar rămâne să vedem și ce fonduri putem atrage. Voi supune spre atenție Consiliului Județean și un document cu studiile de fezabilitate necesare, pentru ceea ce vrem să facem la spital”, a spus dr. Ioan Lazăr.

Până când la Pediatrie condițiile actuale vor fi urnite spre mai bine, secția rămâne, în continuare, una vitală pentru copiii care se regăsesc de la Valea Muntelui și până la Roznov, în condițiile în care în cele două localități spitalele au fost închise. Secția Pediatrie este una din cele mai mari secții din Spitalul Județean, având alocate 90 de paturi.

Marian TEODOROF

Articolul precedentUnanimitate, ca de obicei, în marea familie romaşcană / CL Roman este noul PCR
Articolul următorCampionatul de 14 echipe pune Ceahlăul în pericol