Unele legi aberante din România încurcă implementarea unor proiecte necesare dezvoltării pe plan local. Cele mai mari probleme rămân costurile inutile, timpi decalați până la obținerea avizelor și birocrația dusă la extrem.
Problemele au fost prezentate prin exemple de Mihai Apopii, șeful Camerei de Comerț și Industrie (CCI) Neamț, în cadrul întâlnirii de joi, 17 martie, dintre reprezentanții mediului de afaceri din Neamț și cei ai autorităților locale și județene. „Eu nu înțeleg unele abordări. De ce eu, Consiliul Județean Neamț, de exemplu, care vreau să dezvolt județul, trebuie să plătesc avize la autoritățile statului care sunt în subordinea STATULUI? De ce trebuie să cheltuiți resurse ca un funcționar al statului să semneze un aviz? Mi se pare normal ca, pur și simplu, să verifice dacă este în regulă din punct de vedere tehnic, face recomandările necesare în cazul în care nu este complet, și nu plătim și nu stăm la rând”.
Și primarul Dragoș Chitic s-a plâns de același lucru, amintind de problemele întâmpinate de Primărie în obținerea avizelor: „Și noi ne confruntăm cu același lucru. Și noi, ca primărie, suntem împiedicați de multe ori la Agenția de Mediu din această cauză. Este o problemă legislativă”.
Mihai Apopii a venit cu propunerea de a se face o Hotărâre de Consiliu Județean care să elimine aceste avize: „De ce să mutăm resursele statului dintr-un buzunar în altul? De la Consiliul Județean la Agenția de Mediu, de exemplu? Trimitem un funcționar plătit din bani publici, de la Consiliul Județean Neamț, să stea și la rând la Agenția de Mediu ca să primească avizul tot de la un funcționar plătit din bani publici. Haideți să pornim noi, județul Neamț acest lucru și să fim un model de bune practici pentru restul țării! Fără costuri! Zero costuri! Sunt instituțiile statului, ale noastre. Cred că se poate rezolva printr-o hotărâre de Consiliu Județean”.
Senatorul nemțean Leonard Cadăr a încercat să-i explice domnului Apopii că, din păcate, aceste legi nu se decid la Neamț: „Modificări la Codul Fiscal se fac periodic, dar, din păcate, nu apar și aceste prevederi pentru că Guvernul este cel care decide. Dacă punctul de vedere al Guvernului este că trebuie să strângem bani la bugetul centralizat al statului, nu schimbă nimeni nimic. Crește bugetul lor, de fapt”.
Totuși, poate că ideea de la Neamț va fi preluată de Guvern, pentru că, așa cum sublinia șeful Camerei de Comerț, se pierde prea mult timp și se plimbă banii dintr-un buzunar în altul inutil.
Andreea AMARIEI