Ordinea de zi a cuprins doar trei proiecte, două ”de drept” și unul suplimentar. Au fost prezenți aproape toți consilierii.
Primul proiect de hotărâre s-a referit la rectificarea bugetului local consolidat, a listei obiectivelor de investiții finanţate din bugetul local și a listei de studii și proiecte finanţate din bugetul local, pe anul 2016. În mod cu totul, dar cu totul neașteptat, domnul consilier PSD Daniel Vasiliu a distrus cutuma lipsei discuțiilor din legislativul romașcan. Domnia sa a apreciat că, dacă tot se investește în sport, adică în noul înființatul CSM, ar fi timpul să se mai investească și în Clubul Sportiv Roman, unde chiar se face performanță. Domnul consilier a solicitat și o prezentare a rezultatelor echipei de handbal a CSM, făcând aluzie la șirul de înfrângeri suferite de echipă în ultima vreme.
Domnul Leoreanu a dat explicații, în sensul că s-au primit niște solicitări, de la Spitalul Municipal de Urgență Roman „cu privire la modificarea bugetului” și de la Clubul Sportiv Municipal Roman pentru suplimentarea bugetului cu suma de 400 mii lei, necesară activității de întreținere a bazelor sportive… Și fiindcă s-au încasat suplimentar niște venituri (din vânzarea unor bunuri aparținând domeniului privat al municipiului, din amenzi și alte sancțiuni), administrația publică ar da curs solicitărilor…
Cât privește echipa de handbal, domnul primar a fost mai diplomat ca Titulescu și a relatat că „echipa a avut niște rezultate mai slabe și de aceea am și luat niște măsuri (aluzie la demiterea antrenorului macedonean…), dar a și câștigat – totuși – două meciuri extrem de importante (prin… semnificația lor), „la Brașov și la Zalău, ceea ce nu se întâmplase niciodată în istoria echipei!” Apoi, despre înfrângerea din cupele europene: „E adevărat că am luat bătaie, – totuși – dar la un scor mai mic decât au luat alte echipe, mai titrate decât noi…”
Al doilea proiect a fost cel privind aprobarea inventarului parţial al terenurilor proprietate privată a Municipiului Roman, iar suplimentar un proiect privind aprobarea documentaţiei tehnico-economice (faza DALI) şi a indicatorilor tehnico-economici, a proiectului şi a cheltuielilor ce vor fi efectuate în cadrul proiectului: “Creşterea eficienţei energetice în clădirile rezidenţiale din Municipiul Roman“. Proiecte cu titluri aidoma s-au mai aprobat anul acesta de vreo trei ori, dacă nu mă înșel, dar edilul șef ne-a luminat: „S-a modificat ghidul proiectului și, de fiecare dată, trebuie să ”updatăm”, astfel încât hotărârea de consiliu și indicatorii economici să ”sune” în spiritul proiectului, așa cum este prevăzut în ghid. Doar din această cauză aprobăm – a treia oară ! – documentația și indicatorii…”
Auzisem că la București se lucrează foarte intens în domeniul proiectelor europene, și am auzit cu toții că în România se practică cea mai stufoasă, mai repetitivă și mai ermetică birocrație din toate statele europene și că – de fapt – și asta este una din cauzele absorbției slabe a fondurilor, dar chiar să se modifice ghidul de proiect de ”n” ori, fiindcă le-a mai venit unor o idee, e cam mult…
(D.A.)