0:00

Se reia finanțarea serviciilor stomatologice, ZCH NEWS - sursa ta de informații

Ministerul Sănătății vine cu o veste bună pentru cei cu probleme dentare. Practic, cei care suferă din această cauză vor beneficia, din nou, de gratuitate pentru unele servicii. Prin vocea secretarului de stat Adrian Pană, Ministerul a precizat că a reintrodus acest capitol în pachetul de servicii medicale de bază și că a alocat, pentru anul în curs, 80 de milioane de lei, la nivel național, pentru acoperirea cheltuielilor.

„Există două componente pe care le-am avut în vedere în stabilirea pachetului de bază pentru aceste servicii. În primul rând, ne-am gândit la copii. Am elaborat un pachet de servicii preventive, având în vedere că există vârste când un copil are un risc foarte mare de a face o carie, indiferent că vorbim de dantura de lapte sau de cea definitivă. Dacă serviciile preventive sunt efectuate în mod corect, ele pot aduce beneficii foarte mari în sănătatea orală a populației tinere. De asemenea, aceste servicii specifice, cum ar fi sigilarea, sunt asociate învățării unor deprinderi sănătoase pentru periaj și pentru menținerea unei igiene corecte a calității bucale”, a spus secretarul de stat în Ministerul Sănătății, Adrian Pană.

O altă categorie considerată esențială de reprezentanții MS o reprezintă persoanele vârstnice, care, din cauza problemelor dentare, nu pot să se alimenteze corect, fiind predispuse la anumite afecțiuni cu impact serios asupra sănătății. Oficialii din sănătate se gândesc foarte serios chiar la finanțarea unui program de protezare pentru aceste categorii de persoane. Chiar dacă reprezentanții MS și cei din Colegiul Medicilor Dentiști nu au căzut, încă, de acord asupra pachetului de servicii ce ar urma să fie „acoperit”, secretarul de stat crede că, într-un timp foarte scurt, se va ajunge la un consens din acest punct de vedere.

„Reprezentanții Colegiul medicilor dentiști au venit cu o propunere mai simplă de servicii, care să fie acoperite într-un mod care nu era similar cu viziunea pachetului de bază, dar am toată convingerea că vom ajunge la o concluzie care să fie unitară, atât pentru furnizorii de servicii de medicină dentară, cât și pentru cetățeni”, a precizat acesta.

Urgențele dentare, la UPU?

Totuși, ceea ce nu a spus secretarul de stat în Ministerul Sănătății este unde anume se vor rezolva urgențele dentare? Președintele Colegiului Medicilor Dentiști Neamț, dr. Gheorghe Cotae, vine cu un posibil răspuns.

„În momentul de față, la nivelul județului se fac demersuri pentru ca actualele două posturi de la Unitatea de Primire Urgențe a SJU Neamț să fie suplimentate cu încă trei, care să fie plătite dintr-un fond special care să vină din Ministerul Sănătății. Fondul trebuie să fie separat de cel al Casei de Asigurări de Sănătate. Bineînțeles, este nevoie și de măcar două asistente, pentru ca totul să fie în regulă”.

Pe de altă parte, liderul medicilor dentiști din Neamț este de părere că, în momentul de față, tinerii de până la 18 ani și persoanele cu vârste de peste 65 de ani sunt discriminate din punctul de vedere al serviciilor la care au acces. Dr. Cotae crede, totuși, că suma alocată pentru acest an este una rezonabilă.

„Pachetul propus nu corespunde unui nivel minimal de îngrijire și sănătate orală. Dacă am raporta fondul alocat la cei 15.000 de medici dentiști din țară – asta dacă ar încheia fiecare din ei contract cu CAS – ar rezulta o sumă de 433 de lei pentru fiecare medic în parte. În realitate, contractul cu Casa este făcut doar de o treime din medicii care își desfășoară activitatea într-un sistem medical județean. Asta înseamnă 1200 de lei pentru fiecare medic specialist. Ca și total general, pe țară, stăm bine, ținând cont de faptul că până acum nu am mai primit nimic, nici în 2011, nici în 2012, și nici anul trecut”, a conchis liderul Colegiului Medicilor Dentiști Neamț.

A. SÎRBU

Articolul precedentDiana Nicolae, mii de voturi pentru candidatura la PE
Articolul următorSe extinde „acoperirea” serviciilor paleative?