Primăria Piatra Neamț și CMI Urban s-au apucat de împodobit orașul cu beculețe și figurine specifice sărbătorilor de iarnă. Miile de luminițe colorate se vor aprinde de Ziua Națională a României.

Lucrările de montaj a figurinelor luminate electric și a instalațiilor colorate au demarat deja și urmează ca acestea să fie conectate de probă și verificate cu 24 de ore înainte de aprindere. Deși unele dintre instalații sunt vechi și recondiționate, acestea au fost reparate pentru a putea fi aprinse în perioada sărbătorilor de iarnă.

”Noi, cei de la Urban, împreună cu o societate care are utilaje specifice am început să ornăm zona centrală a municipiului Piatra Neamț. Deocamdată se lucrează în complexul Curtea Domnească după care vom continua cu Parcul Tineretului, Bulevardul Mihai Eminescu și Bulevardul Republicii.

Nu am achiziționat instalații noi, le folosim pe cele vechi și am decis să punem accent anul acesta pe zona Curtea Domnească pentru că am văzut anul trecut că lumea se adună și se plimbă în mod special pe platoul Curții Domnești.

Mai mult, dorim ca în acest an, și sperăm, că cetățenii nu vor mai distruge ornamentele pentru că în fiecare an în momentul când acestea se strâng, mai ales cele de la nivelul solului sunt deteriorate, o parte din ele sunt chiar furate. Figurinele luminoase sunt montate pe stâlpii ornamentali care sunt ai Primăriei pentru că dacă îi montăm pe stâlpii E.ON avem nevoie de autorizație”, a precizat șeful compartimentului tehnic al Urban.

beculete curtea domneasca
Primăria Piatra Neamț va asigura iluminatul orna-mental pentru sărbătorile de iarnă pe mai multe străzi din cartiere, în special pe cele care se intersectează cu marile bulevarde.
”A început instalarea luminițelor de Crăciun, iar acestea vor fi aprinse pe 1 Decembrie. Instalațiile sunt aceleași pe care le-am avut și în anii trecuți, nu am achiziționat nimic nou, folosim tot ceea ce avem în depozite, am reparat chiar și instalațiile deteriorate. Tot ceea ce avem la dispoziție în momentul de față punem pe străzile adiacente și încercăm să acoperim cu ornamente toate cartierele muni-cipiului Piatra Neamț”, a precizat viceprimarul Aurelia Simionică.

Iluminatul public ornamental şi la Roman

Începând cu data de 2 decembrie, iluminatul public ornamental de pe străzi va fi aprins treptat în tot Romanul. Faţă de anii anteriori, ornamentele au fost montate din timp, acțiunea debutând chiar din luna octombrie, chiar dacă ele se vor aprinde abia în decembrie. Totuși, pentru face economie la buget, dar și pentru a crea o atmosferă feerică, iluminatul ornamental se va aprinde întâi pe străzi.
“Iluminatul public stradal ornamental va fi pornit în perioada 2-5 decembrie. În părculețul și la Primăria Roman, luminile ornamentale vor fi aprinse cu ocazia Carnavalului de Crăciun, ce va avea loc joi, 19 decembrie”, au declarat autoritățile locale.

Și în acest an, pentru romașcani se pregătesc evenimentele tradiționale de iarnă: Carnavalul de Crăciun, caleașca lui Moș Crăciun, Festivalul de datini și obiceiuri sau Revelionul. Programul urmează a fi stabilit în cursul acestei săptămâni, prioritate fiind și Ziua Națională a României, când manifestările vor fi organizate tot în centrul municipiului, la statuia lui Roman Vodă Mușat, începând cu ora 10. Pe 1 decembrie, pe lângă activitățile oficiale, cei prezenți vor putea gusta și o porție de fasole cu ciolan sau se pot cinsti cu un păhărel de țuică fiartă.

Irina CĂLIN
Claudia MATEI

Articolul precedentAlte medicamente, scoase din farmacii
Articolul următorActualitatea romașcană