După ce, la începutul acestei luni, s-au dat dispoziții pentru scoaterea din farmacii a pastilelor și supozitoarele Gynipral, acum, Agenția Națională a Medicamentului a trimis notificări farmaciilor și medicilor în privinţa a cinci medicamente care conțin ketoconazol.

Printre acestea se numără și Nizoralul care, potrivit medicilor, era folosit cu prudență și numai la recomandarea unui medic de specialitate. Decizia vine după ce Comisia Europeană a constat că incidența toxicității hepatice, în rândul celor care folosesc medicamentele cu ketoconazol, este cu mult mai mare decât în rândul celor care tratează aceleaşi afecţiuni cu alte medicamente.

„Sunt alternative pen-tru aceste medicamente, dar până la urmă fiecare medicament are o doză de toxicitate. Am primit o notificare, în vară, cu privire la folosirea cu prudență a Nizoralului. De fapt, este important cum, cât și când se ia acest medicament. Medicamentul se ia doar cu prescripția medicului specialist și ca orice medicament are efecte adverse. În acest caz medicul ar trebui să știe și când nu este recomandat acest medi-cament”, a declarat Ana-Maria Stejar, președinta Colegiului Farmaciștilor din Neamț.

Pastilele de Nizoral, folosite în tratarea mico-zelor, au fost retrase din Franţa, în 2011, medicii francezi atrăgând atenţia asupra faptului că pastilele pot cauza leziuni ale ficatului. Reprezentanții ANM au anunțat că procesul de retragere de pe piață a medicamentelor este în derulare și se va finaliza până la sfârșitul acestui an. (M. TEODOROF)