0:00

Se caută morţii din listele electorale! S-au găsit 1.563! Alţi 1.014, „în studiu”!, ZCH NEWS - sursa ta de informațiiAngajaţi ai instituţiile de evidență a persoanelor din cadrul Ministerului Afacerilor Interne (MAI) efectuează, în această perioadă, verificări în Registrul național de evidență a populației, privind datele de stare civilă și domiciliul persoanelor.

„Acest demers este parte a măsurilor luate pentru buna desfășurare a procesului electoral”, se precizează într-un comunicat de presă al MAI.

„Ca urmare a verificărilor efectuate în cazul persoanelor cu vârsta mai mare de 100 de ani, s-au actualizat bazele de date pentru 1.563 persoane, despre care s-au obținut documente care atestă decesul. Datele de referință au fost comunicate Autorității Electorale Permanente, astfel încât aceste persoane nu vor mai fi prezente pe listele electorale”, potrivit comunicatului citat.

Serviciile publice comunitare de evidență a persoanelor continuă verificările privind alte 1.014 persoane cu vârsta de peste 100 de ani despre care, deși nu au fost obținute acte care să certifice decesul, există informații că au încetat din viață.

„Totodată, sunt în desfășurare verificări cu privire la situațiile în care mai multe persoane și-au stabilit reședința la aceeași adresă sau în cazul persoanelor care în mod repetitiv își stabilesc reședința în perioada pre-electorală. Pentru aceste verificări vor fi analizate situațiile privind stabilirea reședinței înregistrate în anii electorali precedenți”, potrivit aceluiaşi comunicat.

O prioritate a serviciilor publice comunitare de evidența persoanelor rămâne eliberarea actelor de identitate celor care nu au astfel de documente, în acest sens fiind derulate atât acțiuni de informare a populației, cât și deplasări în teritoriu cu stațiile mobile, pentru emiterea actelor de identitate.

De la începutul anului și până în prezent au fost eliberate peste 780.000 de cărți de identitate și s-au desfășurat peste 1.800 de deplasări cu stația mobilă în localități izolate, ori aflate la distanțe mari față de serviciile de profil, respectiv la persoanele netransportabile, ocazie cu care s-au emis peste 7.600 de acte de identitate și alte peste 2.000 de cărți de identitate provizorii pentru persoanele fără domiciliu. (M. CONSTANTINESCU)

Articolul precedentÎPS Teofan, la sfințirea Monumentului Eroilor din Nemțișor
Articolul următorACTUALIZARE Vitezomani de week-end în judeţele Moldovei
ZCH News
Stiri din Neamt, Bacau, Suceava, Iasi, Botosani, Vaslui. Primul ziar regional din regiunea Nord Est.