reclama autocenter

sc dom tg 01

Fosta Școală Domnească din Târgu Neamț, actuala Școală Nr. 2 „Grigore Ghica-Vodă”, și-a aniversat cei 160 de ani de existență. Vineri, 30 mai, fosta Școală Domnească, care i-a avut ca elevi, pe marele povestitor Ion Creangă, filosoful Vasile Conta și pe Nicodim, Patriarhul României, și-a aniversat frumoasa existență, alături de o seamă de oaspeți de onoare: Ecaterina Andronescu, fostul ministru al Educației, deputatul Ionel Arsene, senatorul Liviu Bumbu, primarul Daniel Harpa, inspectorul general ISJ, Viorel Stan, anticarul Dumitru Grumăzescu, aleși locali, reprezentanți ai instituțiilor publice locale și de la județ, oameni de cultură, sobor de preoți, în frunte cu Protopopul Ioan Dogaru, profesori, părinți, elevi. Amfitrionii evenimentului au fost directorul școlii, Eugen Pitrinjel și profesorul de istorie Vasile Vrânceanu, cel din urmă, prezentând, pe larg, istoricul școlii. Primul invitat de onoare care a luat cuvântul, a fost ex-ministrul Educației, senatorul Ecaterina Andronescu: „Fără îndoială, pentru mine, este o mare onoare să fiu astăzi împreună cu dv, la o aniversare atât de importantă a unei școli, pe care merită să o păstrăm cu smerenie în suflet și, întotdeauna, să-i aducem toate laudele noastre. Pentru orice nație, școala este cea mai importantă pentru luminarea minții. Ne ducem la biserică să ne luminăm sufletul, ne ducem la școală să ne luminăm mintea. Ce ne-am fi făcut noi, dacă generații de luminați din trecut nu s-ar fi gândit să înființeze școli în această zonă? Poate nu am fi ajuns aici. Și-au dorit să înființeze o școală, în acest minunat oraș. Școala dv. a dat țării personalități uriașe. Minunatul povestitor, Ion Creangă, un extraordinar Patriarh al României, Nicodim, un extraordinar filosof, Vasile Conta. Această școală a dat, cu fiecare generație, personalități importante. Vreau să-i transmit domnului primar că nu are în acest oraș, prin responsabilitatea pe care și-a asumat-o, instituție mai importantă decât școala. Imaginați-vă, ce ar însemna, orașul Târgu Neamț fără școlile pe care le are. Să aveți grijă de școlile dv. din oraș. Vreau să-i ofer directorului școlii, în numele Comisiei de Învățământ a Senatului, al cărui președinte sunt, o Diplomă de Excelență și să vă asigur de toate gândurile noastre bune. Și, în numele Politehnicii București, vă mai ofer o Diplomă cu această ocazie”.

Promisiuni de sprijin

Și primarul Daniel Harpa a ținut să adreseze mulțumiri tuturor celor prezenţi la eveniment: „Prea cucernici părinți, doamnă Ministru, domnule deputat, domnule senator, stimați colegi, stimați profesori, stimați invitați, iubiți copii, dați-mi voie să urez un bun venit doamnei Ecaterina Andronescu. Vreau să vă garantez, în calitate de primar al orașului, că toate școlile din oraș, printre care și această școală, sunt în programul nostru de guvernare. Pe primul loc în Târgu Neamț este educația, activitate în care s-a investit și se va investi în continuare. Garantez, cu ajutorul consilierilor locali și al domnului general Viorel Stan, că, în cel mai scurt timp, Școala Nr. 2 se va numi, Școala Domnească. Doresc mult succes tuturor profesorilor și elevilor, vom face tot posibilul ca această școală să fie numărul 1 în țară”. Deputatul Ionel Arsene a dat asigurări că va sprijini educaţia din oraşul Târgu Neamţ: „Sunt onorat să particip la aniversarea acestei școli cu o istorie atât de îndelungată și cu generații de elevi de excepție. Vă asigur, în continuare de tot sprijinul meu, împreună cu domnul primar Harpa suntem la dispoziția cetățenilor orașului, la dispoziția tuturor instituțiilor publice. Vă urez La Mulți Ani și mult succes în continuare”.

După discursurile invitaților a fost dezvelit bustul Voievodului Grigore Ghica-Vodă, amplasat în fața școlii. După întreaga ceremonie, mai mulți copii ai școlii au oferit invitaților momente de dans și cântec. Școala Nr. 2 din Târgu Neamț a continuat și continuă activitatea Școlii de Băieți Nr. 1, fosta Școală Domnească, purtând cu demnitate și numele Domnului Moldovei – ctitorul Școlii Domnești – Grigore Ghica-Vodă. La aniversarea a 140 de ani de la deschiderea cursurilor, 1 iunie 1853 – 1 iunie 1993, Școlii Nr. 2 i s-a redat  și vechiul nume – “Grigore Ghica-Vodă”.

 sc dom tg 02

Ciprian Traian STURZU

Articolul precedentTărâță l-ar “altoi” pe prefect
Articolul următorDan Manoliu, superstițios în noua funcție