0:00

Bursele de studiu și de performanță dispar din 4 septembrie 2023 și apar bursele de excelență pentru elevii olimpici, între 700-3.000 lei lunar. Pentru elevii din învățământul tehnologic se introduce bursa de profil, de 300 lei, iar mamele minore care revin la școală vor beneficia de o bursă de 700 lei lunar.

Aceste modificări sunt prevăzute în noua lege a Educației, iar ministrul Ligia Deca a propus un calendar pentru adoptarea ordinului care modifică metodologia de acordare a burselor școlare și care ar urma să fie adoptat până pe 4 septembrie, potrivit proiectului de ordin pus în dezbatere publică prin care se stabilește când vor apărea cele circa 300 de normative de aplicare a legii educației 198/2023 (foto).

Schimbări în bursele elevilor din septembrie 2023, ZCH NEWS - sursa ta de informații

Cuantumul minim al burselor ce vor fi acordate din toamnă sunt stabilite prin ordinul ministrului Educației, la propunerea Consiliului Național pentru Finanțarea Învățământului Preuniversitar. Documentul face referire la 4 burse: de merit – care va fi de minim 450 lei lunar, față de 200 lei în prezent; bursa socială – de 300 lei lunar, față de 200 lei acum; bursa tehnologică – 300 lei lunar, nou înființată; bursa de excelență olimpică I – raportată la salariul minim brut pe țară, care este de 3.000 lei anul acesta și care ar urma să se acorde elevilor de gimnaziu și liceu care câștigă premii la olimpiadele internaționale și concursurile sportive școlare recunoscute de Ministerul Educației – și bursa de excelență olimpică II – de 700 lei lunar, care se va acorda elevilor cu premii I, II și III la olimpiadele naționaleși competițiile sportive organizate și finanțate de Ministerul Educației. În afara bursei olimpice, celelalte burse valabile pot fi finanțate și de consiliile locale cu sume în plus față de minimul stabilit.

În noua formulă nu se mai regăsesc bursa de performanță – care era de 500 lei lunar și cea de studiu, de 150 lei lunar și care se acorda elevilor cu medii generale în anul anterior între 7,50-9,50.

Noul normativ prevede că bursa socială și bursa tehnologică pot fi cumulate și cu alte burse. Sumele necesare pentru bursele din următorul an școlar se asigură de Ministerul Educației, sunt sume neimpozabile și nu pot fi luate în calcul la stabilirea venitului net lunar pe membru de familie.

C.I.

Articolul precedentAcțiuni ale poliției în minivacanța de Adormirea Maicii Domnului
Articolul următorL2 CSM Ceahlăul Piatra Neamţ-CSM Reşiţa 4-0 (2-0)