Un exerciţiu, care a angrenat o mulţime de militari, salvatori montani şi voluntari, s-a desfăşurat, vineri, 2 octombrie, în masivul Ceahlău şi a avut drept scop, printre altele, îmbunătăţirea cooperării dintre structurile Sistemului de Management al Situaţiilor de Urgenţă.

„Conform scenariului, la ora 10, Dispeceratul ISU – Ambulanţă Neamţ este anunţat, prin apel la 112, că a izbucnit un incendiu la mansarda unei cabane de pe muntele Ceahlău, întregul acoperiş al construcţiei fiind cu repeziciune cuprins de flăcări şi că, pe platoul complexului turistic, se aflau 15 persoane autoevacuate şi că alte persoane au coborât spre o altă cabană, pe diferite trasee”, a declarat lt. Andrei Grancea, purtătorul de cuvânt al ISU Neamţ.

„Dispeceratul a alertat, în primă-fază, Detaşamentele de Pompieri Piatra Neamţ, Târgu Neamţ şi Unitatea Specială de Aviaţie IAŞI. De la fiecare dintre cele două subunităţi au început deplasarea către locul indicat, pompieri echipaţi cu materiale de primă-intervenţie. În acelaşi timp, au fost mobilizate forţe şi pregătite mijloace de intervenţie (bazine pentru apă, motopompe transportabile şi accesorii de refulare a apei), spre a fi transportate pe muntele Ceahlău de către elicopterul Unităţii Speciale de Aviaţie IAŞI, de pe Stadionul Bicaz (Detaşamentul Piatra Neamţ) şi de la sediul Gărzii de Intervenţie Poiana Teiului. Fiind anunţat despre eveniment, primarul comunei Ceahlău a dispus imediat mobilizarea tuturor forţelor Comitetului Local pentru Situaţii de Urgenţă, respectiv SVSU. De asemenea, au fost anunţate despre eveniment Administraţia Parcului Naţional Ceahlău, Serviciul Public Salvamont, IJJ – Subunitatea de Jandarmi Montani”.

Situaţia s-a complicat după ce incendiul s-a propagat atât la vegetaţia uscată din jurul cabanei, cât şi la Mănăstirea cu hramul Sfântul Ştefan cel Mare şi Sfânt, cu riscul de a se extinde la corpul de chilii.

Conform ordinului prefectului, care a participat la exerciţi împrecună cu conducerea Consiliului Judeţean Neamţ, au fost mobilizate forţe ale Inspectoratului Judeţean de Poliţie Neamţ, Inspectoratului Judeţean de Jandarmi Neamţ şi Serviciului de Ambulanţă judeţean Neamţ.

„Ulterior, a fost solicitat sprijinul tuturor forţelor implicate în gestionarea situaţiilor de urgenţă sau care au încheiat protocoale de colaborare cu unitatea noastră, respectiv Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă Mihail Grigorie Sturza al judeţului Iaşi (un ofiţer şi un subofiţer cu autospeciala Punct de comandă Mobil), Asociaţia Club Off Road Piatra Neamţ (pentru transportul personalului şi tehnicii până în Poiana Stănile), Serviciile Voluntare pentru Situaţii de Urgenţă ale oraşului Bicaz şi comunei Bicazu-Ardelean”, a mai precizat lt. Grancea.

La acel moment al intervenţiei cabana era deja arsă în proporţie de 50 %, mănăstirea era afectată parţial, iar vegetaţia din Rezervaţia ştiinţifică „Ocolaşul Mare” luase foc. Două persoane, care suferiseră arsuri minore, dar şi intoxicaţii cu fum, aveau nevoie de ajutor medical. Ambele au fost transportate cu elicopterul la Bicaz, de unde au fost preluate de ambulanţe. În paralel, pompierii au stins incendiul de vegetaţie cu mături, lopeţi, apă cărată cu rucsacul sau refulată din bazine cu motopompele. Elicopterul a fost folosit şi la stingere, refulând apă asupra focarelor, prin intermediul dispozitivului de tip bambi-bucket.

Un nou apel la 112 a anunţat că un turist supraponderal, care se deplasa pe traseul „Lutul Roşu” a suferit o fractură la piciorul stâng, iar o altă persoană a rămas izolată pe platoul Detunate, din cauza propagării incendiului. În primul caz, au acţionat salvamontiştii pentru evacuarea victimei, care a fost preluată de echipajul SMURD, iar în cel de-al doilea, Unitatea Specială de Aviaţie Iaşi.

Iar pentru ca exerciţiul să fie complex, la ora 16:30, în dispeceratul integrat I.S.U. – Ambulanţă s-a primit un apel prin care s-a comunicat faptul că un avion ultrauşor, care efectua misiuni de supraveghere aeriană a zonei afectate de incendiu, a încetat brusc comunicarea cu punctul de comandă avansat în momentul transmiterii unor informaţii despre o avarie produsă la bord.

„Se cunoştea cu aproximaţie traiectoria de zbor. Informaţiile au fost transmise în punctul de comandă şi, apoi, personalului care s-a ocupat cu monitorizarea aeriană folosind dronele. Avionul a fost localizat, fiind trimise forţe pentru operaţiuni de salvare”, a mai declarat lt. Andrei Grancea. (C. MIRCEA)

Articolul precedentRecidivist la un pas de a se arunca de pe pod! A fost salvat de poliţişti!
Articolul următorLupu şi Chirica, şefi peste social-democraţii ieşeni
ZCH News
Stiri din Neamt, Bacau, Suceava, Iasi, Botosani, Vaslui. Primul ziar regional din regiunea Nord Est.