pietricica turism

mihai_pruteanu

* conducerea IGPR a decis cercetarea disciplinară a altor 6 poliţişti

După mai bine de 3 săptămâni de la incredibila eliberare a interlopului Adrian Marian Botez din arestul Poliţiei Capitalei, au fost luate primele măsuri împotriva poliţiştilor responsabili, direct sau indirect. Şeful IGPR a trimis Direcţia de control intern în verificări şi, după ce a văzut concluziile a dispus cercetarea disciplinară a 6 poliţişti.

“Faţă de 3 ofiţeri cu funcţii de conducere, respectiv directorul general adjunct care coordonează activitatea Serviciului Independent de Reţinere şi Arestare Preventivă, directorul SIRAP şi directorul adjunct al SIRAP, un ofiţer coordonator al Centrului de Reţinere şi Arestare Preventivă nr. 1 şi doi agenţi de poliţie, dintre care unul cu funcţie de conducere, respectiv şef de schimb la C.R.A.P. nr. 1, inspectorul general al Poliţiei Române a dispus declanşarea cercetării prealabile”, se arată în comunicatul IGPR.

Conform presei centrale, ofițerii cercetați disciplinar sunt comisarul șef Nelu Lupu – adjunct al șefului Poliției Capitalei, comisarul șef Monel Tucmeanu – directorul Serviciului Independent de Reţinere şi Arestare Preventivă (S.I.R.A.P.),comisarul şef Marian Dragomir – director adjunct al S.I.R.A.P., comisar Paul Guran – șeful Centrului de Reţinere şi Arestare Preventivă nr. 1 (CARP 1), agentul șef principal Mugurel Stoian și agentul principal Mihai Damaschin, cel care l-a pus, efectiv, în libertate pe interlopul Ţâţă. Comunicatul IGPR făcut public ieri nu corespunde în totalitate cu afirmaţiile purtătorului de cuvânt al Poliţiei Capitalei, care a declarat imediat după eliberarea lui Ţâţă că se fac verificări doar în privinţa a 3 subofiţeri de la Arest.
IGPR a comunicat, de asemenea, că Mihai Pruteanu, directorul general al Poliţiei Capitalei, a fost atenţionat şi a demisionat. Începând de astăzi, Mihai Pruteanu va ocupa funcţia de director adjunct al Direcţiei de Ordine Publică din cadrul IGPR, funcţie pe care de altfel a mai deţinut-o.
Eliberarea lui Ţâţă are, însă, şi consecinţe penale, sarcina de a stabili dacă se declanşează urmărirea penală şi pentru ce infracţiuni revenind Parchetului de pe lângă Judecătoria Sectorului 4.

Ţâţă a fost eliberat din arest, după ce poliţiştii l-au căutat 3 ani, în ziua în care Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie l-a condamnat la 12 ani de închisoare pentru că a pus la cale asasinarea lui Mironescu. Deşi pe hârtia trimisă de instanţă scria clar că se deduce din pedeapsă doar perioada de arest preventiv, poliţiştii au înţeles altceva (încă nu se ştie dacă din greşeală sau intenţionat) şi i-au dat drumul. Acum interlopul este dat în urmărire internaţională.

Cristina MIRCEA
FOTO: evz.ro