0:00

Scandalul postlicealelor sanitare la Târgu Neamț, ZCH NEWS - sursa ta de informații

* Școala Postliceală „Moldova” și-a închiriat sediu la Colegiul Național „Ștefan cel Mare”
* directorul Moroșanu spune că este vorba despre opt săli de clasă
* Dorin Moroşanu: ”Nu vor folosi clasele, dacă nu primesc acreditare”
* romașcanii ar plăti 5,2 euro/mp, plus utilitățile, semn că afacerea este mănoasă

Controversata Școală postliceală sanitară „Moldova” Roman s-a mutat de la Colegiul Tehnic „Ion Creangă” mai spre centru, chiar în coasta Primăriei, la Colegiului Național „Ștefan cel Mare”, unde ar dori să închirieze opt săli de clasă.  Anul trecut, scandalul din jurul acestei școli a ajuns până la minister, deoarece ea a funcționat la Târgu-Neamț fără acreditare și, din această cauză, și-a mutat elevii pentru o perioadă la sediul din Roman. Acum își dorește opt săli de clasă la Colegiul „Ștefan cel Mare”, chiar dacă postliceala nu a primit încă acreditare de la Ministerul Educației, pentru a-și desfășura activitatea la Târgu-Neamț.

Directorul Dorin Moroșanu, de la Colegiul Național „Ștefan cel Mare”, ne-a mărturisit că s-a încheiat deja un contract cu Primăria Târgu-Neamț și Școala Postliceală „Moldova” Roman. Ba mai mult, s-ar fi dat și un avans financiar pentru primărie din partea școlii postliceale pentru două săli de clasă ce vor ține loc de secretariat și un laborator de demonstrații.

„Vor începe cursurile, după ce vor obține acreditare”

Directorul Dorin Moroșanu ne asigură că cei de la școala postliceală nu vor începe cursurile până nu vor obține acreditare de la Ministerul Educației. Și nici nu au făcut înscrieri din această cauză.

„S-au închiriat niște săli de clasă, pentru o școală sanitară ce are sediul și este acreditată la Roman. Aceștia au funcționat mai mult timp și la Colegiul Tehnic «Ion Creangă», iar la acel timp nu obținuseră acreditare, iar după ce o altă școală sanitară din Botoșani, după ce i-au reclamat, i-au scos din oraș, astfel încât din semestrul II elevii de acolo au făcut naveta la Roman, pentru a-și încheia studiile. Dar revenind, s-a făcut o cerere către Primăria Târgu-Neamț, primăria ne-a înaintat și ea la rândul ei o cerere. Noi având doar un singur schimb, adică după ora 15 sălile sunt libere, ne-am gândit că e bine să aibă și tinerii de la noi din oraș șansa să studieze postliceala și să fie în slujba oamenilor. Au cerut 6 săli de clasă și le-am aprobat doar pentru spații. Dar atât. Comisiile din primărie au încheiat contractul cu ei, ei au stabilit plata chiriei la prețul de 5,2 euro/mp/lună. Iar în contract se specifică clar, banii de chirie se achită de către conducerea școlii postliceale la casieria primăriei. Tot în contract se specifică faptul că cei de la primărie ne pot acorda și nouă din sumele încasate de la școala postliceală până în cuantum de 50%.  Din ce știu tot în contract este prevăzut că toate cheltuielile de întreținere, gaz, apă sau curent sunt suportate de școala postliceală. Astea sunt cheltuieli separate față de banii de chirie. Dar am înțeles că nu vor începe acum cursurile până nu vor primi de la Ministerul Educației acreditarea. Am înțeles că au depus deja dosar și așteaptă răspunsul. Trebuie să vină o comisie și după aceea vor începe cursurile. De fapt nici înscrieri nu au făcut, pentru că nu au obținut acreditarea. Și se poate să nu li se aprobe. Cine știe”, ne-a declarat directorul Dorin Moroșanu.

Probleme juridice

Problemele juridice ale Școlii Postliceale Sanitare „Moldova” Roman cu  punctul de lucru neacreditat  în Târgu-Neamț, se pare că au stat la baza plecării din incinta Colegiului Tehnic „Ion Creangă”. Fostul punct de lucru de la Colegiul Tehnic „Ion Creangă” nu a fost acreditat de Agentia Română de Asigurare a Calităţii în Învăţământul Preunivesitar (ARACIP). Mai mult, potrivit unor informații, școala din Roman este cercetatã penal la Parchetul de pe lângă Judecătoria Târgu Neamt pentru că ar fi funcționat ilegal în cadrul Colegiului Tehnic „Ion Creangă” din localitate. Acuzele împotriva ei merg până la faptul că a eliberat diplome de absolvire cu avizul Inspectoratului Școlar Județean (ISJ) Neamț și antetul Ministerului Educației Naționale (MEN) pentru clasele de la Târgu Neamț, în condițiile în care acreditarea era doar pe Roman.

Ca urmare a memoriului depus de Fundația pentru Știință și Sănătate „Laureatus” Botoșani înaintat la Cabinetul Ministrului Educației, Remus Pricopie, cu nr. 18587 din 29.10.2013, dar și un alt memoriu depus la ARACIP cu nr. 2683 din 31.10.2013, răspunsul celor două instituții este elocvent: „Școala Postliceală «Moldova» din Târgu-Neamț nu poate desfășura activități de învățământ fără a deține autorizația de funcționare provizorie acordată prin ordin al ministrului educației în conformitate cu art. 16, alin. 1 din H.G nr. 22/2007”.

În acest moment, toată lumea așteaptă să vadă dacă se va intra în legalitate. Primăria speră să încaseze bani, Colegiul „Ștefan cel Mare” la fel, romașcanii par dornici să se facă utili, mai ales că au găsit pârghiile potrivite să fie mai vizibili în Primărie, iar viitorii cursanți, cei care plătesc totul, vor cât mai repede diplome. Valabile.

Ciprian Traian STURZU

Articolul precedentDoliu cu anticipaţie la TT: Festivalul de teatru e pe moarte
Articolul următorȘcolile din Târgu-Neamț, pregătite pentru noul an școlar