20180513 101056În perioada 5-7 august, credincioşii din toată ţara, şi în special cei din Ţinutul Zimbrului, marchează sărbătorile sfinţilor nemţeni, prin cinstirea Sfântului Ioan Iacob (5 august) la biserica din curtea Seminarului Teologic  de la Mănăstirea Neamţ, urmată de praznicul Schimbării la Faţă (6 august) de la Schitul Icoana şi sărbătoarea Sfintei Cuvioase Teodora de la Sihla (7 august) la Mănăstirea Sihla.
Sărbătorile sfinţilor nemţeni sunt marcate la biserica Seminarului Teologic Ortodox de la Mănăstirea Neamţ, care se află sub ocrotirea Sfântului Cuvios Ioan Iacob. Continuă apoi cu sărbătoarea mănăstirii de pe Muntele Ceahlău, cu hramurile „Schimbarea la Faţă“ şi „Sfântul Voievod Ştefan cel Mare“, urmate de sărbătoarea de la Mănăstirea Sihăstria închinată Sfintei Teodora de la Sihla declarată protectoarea comunei Vânători-Neamţ.

Biserica „Sfântul Ioan Iacob“ de la Neamț supranumită şi Voroneţul Neamţului

seminar neamtÎn curtea Seminarului Teologic Liceal de la Mănăstirea Neamț s-a ridicat un nou și frumos locaș de cult ce a sfintit în data de 5 august 1994, de ziua sfântului Ioan Iacob Hozavitul, de către Preafericitul Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, pe atunci Mitropolitul Moldovei și Bucovinei. Întrucât Sfântul Ioan a fost călugăr și a făcut ascultare la Seminarul mănăstirii, la cancelarie și bibliotecă , s-au făcut demersuri ca acest așezământ să primească din partea Sfântului Sinod al Bisericii Ortodoxe Române statutul de mănăstire. Lucrările de o amploare deosebită s-au concretizat după îndelungi eforturi financiare și materiale într-o frumoasă (catedrala) biserică, a cărei sfânt altar a fost sfințit cu o solemnitate deosebită în ziua de 12 octombrie 1997. Acest moment, legat și de împlinirea a 500 de ani de la deschidere an scolar seminar manastirea neamt foto alex atudori 5 960x320 1sfințirea bisericii Mănăstirii Neamț, s-a bucurat de o numeroasă prezență. La invitația Înaltpreasfințitului Daniel, Mitropolit al Moldovei și Bucovinei au sosit mari personalități religioase, culturale și politice. Astfel, această sărbătoare a fost onorată de prezența Sanctității Sale Bartolomeu I, patriarhul ecumenic al Constantinopolului, împreună cu vrednicul de pomenire Preafericitul Părinte Teoctist, patriarhul României și cu un numeros sobor de ierarhi, preoți, diaconi și credincioși.
Pe data de 8 septembrie 2009 a avut loc și sfințirea picturii acestei biserici de către Preafericitul Părinte Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române și Înaltpreasfințitul Părinte Teofan, Mitropolitul Moldovei și Bucovinei. (sursa: Doxologia).

Sfânta Teodora de la Sihla protectoarea vânătorenilor

Sf Teodora 1Această floare duhovnicească şi mireasă a lui Hristos, pe care a odrăslit-o pământul binecuvântat al Moldovei, s-a născut pe la jumătatea secolului al XVII-lea, în satul Vânători – Neamţ, din părinţi binecredincioşi şi iubitori de Dumnezeu.

Viaţa Sfintei Teodora de la Sihla şi faptele ei a bineplăcut lui Dumnezeu, numărându-se în cetele sfinţilor, fiind socotită cea mai aleasă nevoitoare pe care a odrăslit-o vreodată ţara noastră. Credincioşii din Moldova o cinstesc ca sfântă îndată după adormirea ei şi merg în pelerinaj la peştera şi chilia ei de la Schitul Sihla.

La 20 iunie 1992, Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe Române a canonizat-o, trecând-o oficial în rândul sfinţilor, cu zi de prăznuire la 7 august. (Sursa: Doxologia).

20180513 100914De obicei, în prima duminică din august după Sfânta Marie se sărbătorea ziua comunei. Anul acesta fiind un an cu restricţii datorate pandemiei de Coronavirus manifestările dedicate zilei comunei nu vor mai fi organizate. Dar chiar şi în ciuda acestor restricţii credinţa oamenilor din Vânători-Neamţ este aceeaşi şi ne vom sărbători sfinţii noştri ca şi până acum. Sfânta Teodora de la Sihla a fost declarată protectoarea comunei noastre. Este sfânta vânătorenilor. Ne-am născut şi trăim într-o comună înconjurată de biserici şi mânăstiri, o comună călcată de sfinţi de-a lungul istoriei şi merită să marcăm acest lucru. Şi cum locuitorii din comuna noastră au fost şi sunt credincioşi vom sărbători cu evlavie şi rugăciune aceste sfinte sărbători ale comunei noastre. Să ne bucurăm de sănătate, de pace şi de familiile noastre, să ne iertăm unii pe alţii şi să încercăm să fim mai buni”, ne-a declarat Adriana Petrariu, primarul comunei Vânători-Neamţ.

C.T. STURZU

Articolul precedentFOTO: Alertă! Seif suspect într-o clădire din centrul municipiului Piatra-Neamț
Articolul următorCoronavirus: Neamț este pe locul 13 în țară ca incidență. Situația cazurilor noi în județele regiunii Nord-Est
ZCH News
Stiri din Neamt, Bacau, Suceava, Iasi, Botosani, Vaslui. Primul ziar regional din regiunea Nord Est.