0:00

Sărbătoarea Rusaliilor – hram la biserica de la Gară, ZCH NEWS - sursa ta de informații

Credincioșii ortodocși au sărbători ieri, „Pogorârea Sfântului Duh” cunoscută în popor și ca sărbătoarea Rusaliilor, iar cei din Piatra Neamț au avut un prilej în plus de bucurie, veselindu-se la hramul parohiei „Pogorârea Sf. Duh”, de la gară. De la primele ore ale dimineții s-au reunit aici credincioși și preoți, la Sfânta Liturghie, după ce, cu o seară înainte, fusese oficiată slujba Vecerniei unită cu Litia. La momentul premergător sărbătorii de hram a participat un sobor de preoți impresionant: nu mai puțin de 38 de slujitori ai Sfintelor Altare veniți din parohiile din Piatra-Neamț și din județ au slujit împreună.

„Rugăm pe Hristos Domnul să nu ne lipsească de Duhul Său cel Sfânt, ci să prisosească în noi spre lauda bunătății Sale și a iubirii de oameni”, a spus preotul Ghiță Mocanu, parohul bisericii „Pogorârea Sfântului Duh”.

Pogorârea Sfântului Duh rememorează și actualizează în fiecare an trimiterea de către Dumnezeu a Sfântului Duh peste Apostolii Mântuitorului, adunați în Ierusalim. În vechime, importanța sărbătorii era amplificată de catehumenii care primeau botezul în această zi. Pogorârea Sfântului Duh marchează, totodată, întemeierea Bisericii, prin trimiterea de către Dumnezeu a Sfântului Duh în lume, ca să împuternicească pe Sfinții Apostoli, să propovăduiască cuvântul Evangheliei. Prin Pogorârea Duhului Sfânt, Biserica devine o realitate văzută, iar a fi creștin înseamnă, conform cuvintelor biblice, a fi „temple ale Duhului Sfânt”.

Ieri, după slujba de hram la biserica de la gară, au fost împărțite crengi de tei sfințite. Se păstrează tradiția ca în această zi să se ducă la biserică, pentru sfințire, crengi de tei și nuc, acestea simbolizând limbile de foc ale puterii Sfântului Duh, care s-a pogorât peste Sfinții Apostoli. Aceste crenguțe se agață apoi la streașina caselor, la tocul ușii sau la icoane. Se spune că îi apără pe credincioși de cele rele și sunt vindecătoare pentru cei care au probleme cu auzul.

Ramurile de tei folosite la Rusalii sunt păstrate peste vară, pentru a putea fi folosite în practicile de alungare a furtunilor și a grindinii.

Preoții și credincioșii ies pe câmp, în ziua a doua de Rusalii, pentru a sfinți apa și a stropi câmpul, rămânând credința că în acest fel nu va bate grindina peste acele locuri.

Sărbătoarea Rusaliilor – hram la biserica de la Gară, ZCH NEWS - sursa ta de informații

Sărbătoarea Rusaliilor – hram la biserica de la Gară, ZCH NEWS - sursa ta de informații

Sărbătoarea Rusaliilor – hram la biserica de la Gară, ZCH NEWS - sursa ta de informații

Marian TEODOROF

Articolul precedentMagnatul Viorel Cataramă trage la pietrence
Articolul următorMașină distrusă de copaci