0:00

Săptămâna Patimilor sau Săptămâna Mare, ZCH NEWS - sursa ta de informații

Credincioșii creștini, retrăiesc în chip spiritual, începând de astăzi, drumul pe care Mântuitorul L-a parcurs spre Patimile şi Învierea Sa. Săptămâna Patimilor sau Săptămâna Mare este ultima treaptă a scării duhovnicești pe care Postul Paștelui ne-o așează în față. Este momentul în care credincioșii își reamintesc și retrăiesc ultimele zile din viața Mântuitorului.

Drumul parcurs în această săptămână este marcat de slujbele deniilor care transmit un mesaj clar și profund despre suferință, pocăință și nădejde. Primele trei zile se numesc mari și sfinte pentru că reamintesc sensul eshatologic (n.r. – totalitatea concepțiilor religioase care se referă la destinele finale ale omenirii) al Paştelui.

Cea de-a patra zi, joi, este marcată prin ultima Cină a Domnului pe care a avut-o cu ucenicii Săi și de trădarea lui Iuda. A cincea zi,Vinerea Mare, este zi de doliu pentru toți creștinii deoarece în această zi a fost răstignit și a murit Mântuitorul lumii, iar sâmbătă este ziua în care suferința și lacrimile sunt preschimbate în bucurie. Astăzi, la slujba deniei, se amintește de fericitul Iosif, cel preafrumos, și de smochinul care s-a uscat, fiind blestemat de Dumnezeu. Amintirea despre smochinul cel neroditor care s-a uscat prin voința Domnului aduce în fața conștiinței noastre îndemnul la umilință. Sufletul lipsit de fructul duhovnicesc este asemenea smochinului neroditor, în care Dumnezeu nu-și găsește odihnă, și pe care îl usucã prin blestem și-l trimite în focul veșnic.

Troparul acestei zile ridică o punte către pilda smochinului neroditor, îndemnând la privegherea stării noastre lăuntrice astfel încât să fim pregătiți pentru momentul părăsirii acestei lumi și a întâlnirii noastre cu Hristos: „Iată Mirele vine în miezul nopții și fericită este sluga pe care o va afla priveghind; iar nevrednică este, iarăși, cea pe care o va afla lenevindu-se. Vezi, dar, suflete al meu, cu somnul să nu te îngreunezi, ca să nu te dai morții și afară de Împărăție să te încui; ci te deșteaptă strigând: Sfânt, Sfânt, Sfânt ești Dumnezeule, pentru rugăciunile Născătoarei de Dumnezeu, miluiește-ne pe noi”.

Articolul precedentÎncasări record la Primăria Târgu-Neamț
Articolul următor„Şcoala Altfel” la „Carmen Saeculare”