În ședinta de ieri, 28 ianuarie, Guvernul a decis ca de la 1 mai, cardurile naționale de asigurări sociale de sănătate să devină obligatorii. În același timp, s-a hotărât să devină operaționale de la 1 februarie și să poată fi utilizate de către asigurați la medicii de familie, în spitale și în farmacii, precum și de către furnizorii de servicii medicale, medicamente sau dispozitive medicale. Pentru o perioadă de trei luni, respectiv între 1 februarie și 30 aprilie, cardul de sănătate va putea fi utilizat în paralel cu sistemul actual, urmând ca de la data de 1 mai utilizarea acestui document în sistemul de asigurări sociale de sănătate să devină unicul instrument de validare a serviciilor medicale.
Serviciile medicale pentru situațiile de urgență medico-chirurgicală se acordă fără a fi necesar cardul național de sănătate. Persoanele care au refuzat acest card, din motive religioase sau din alte motive, vor depune o declarație pe proprie răspundere în acest sens la casa de asigurări de sănătate de care aparțin. Aceste persoane vor face dovada calității de asigurat pe baza adeverinței de asigurat, eliberată la cerere, cu o valabilitate de trei luni.
„Conform Hotărârii de Guvern care conţine Normele metodologice de aplicare a cardului naţional de sănătate, care a fost aprobată ieri, cardul naţional de sănătate va deveni unicul instrument de validare a serviciilor medicale acordate în cadrul sistemului de asigurări sociale de sănătate începând cu data de 1 mai 2015”, se arată într-un comunicat al Casei Naționale de Asigurări de Sănătate.