Cea mai grea perioadă din activitatea celor de la Salvamont este luna august a fiecărui an, moment în care sunt cei mai mulți turiști pe masivul Ceahlău și, ca atare, se înmulțesc apelurile la serviciile de urgență și crește numărul intervențiilor, multe dintre acestea riscante.
„Luna august a fost una dintre cele mai aglomerate luni pentru salvatorii montani de pe masivul Ceahlău. Au urcat pe munte peste 50 de mii de turiști, iar numărul intervențiilor a fost aproape dublu față de alte luni ale anului”, precizează Salvamont Neamț.
Potrivit șefului Serviciului Salvamont Neamț, Raul Papalicef, au fost 64 de cazuri asistate la punctele medicale din Baza Dochia și Baza Durău, 17 operațiuni de salvare în urma unor accidente soldate cu traumatisme grave, 5 intervenții de salvare/evacuare a unor persoane epuizate pe timp de noapte și alte 3 operațiuni de salvare/recuperare a unor persoane rătăcite.
„În luna august s-a răspuns la 41 de apeluri înregistrate pe numărul unic de urgență 112, iar toate cazurile au fost soluționate optim, nefiind înregistrat nici un deces. Cazuistica înregistrată pe muntele Ceahlău are la bază, în general, necunoașterea sau nerespectarea traseelor turistice marcate, precum și echiparea necorespunzătoare a turiștilor, astfel încât reamintesc tuturor să respecte regulile esențiale atunci când urcă pe munte: să se informeze cu privire la starea vremii, să amâne ascensiunile atunci când prognoza meteo este nefavorabilă, să aleagă doar traseele marcate, să aibă îmbrăcăminte și mai ales încălțăminte specifică drumețiilor montane, să fie pregătiți cu o lanternă și un telefon mobil încărcate, cu ajutorul cărora să poată fi localizați în caz că se rătăcesc ori au nevoie de intervenția salvatorilor montani”, informează salvamontiștii nemțeni.
A.C.