Creșterea semnificativă a temperaturilor mărește considerabil riscul de avalanșă în masivul Ceahlău, unde există acumulări extraordinar de mari de zăpadă pe toți versanții, la altitudini mai mari de 1200 de metri. Odată cu încălzirea, zona de separație dintre straturile succesive, depuse în timpul ninsorilor, va intra într-un proces de granulare, în urma căruia se formează, practic, un fel de ”role” care determină alunecarea unor cantități uriașe de zăpadă.
”În aceste condiții, începând de vineri, 1 februarie, se restricționează accesul turistic pe majoritatea traseelor ce duc spre zona înaltă a Masivului Ceahlău”, a declarat Raul Papalicef, șeful Serviciului Salvamont Neamț . ”Exceptie face traseul Izvorul Muntelui -Curmătura Lutul Roșu – Detunate – Vf. Lespezi -Cabana Dochia. ÎN NICIUN CAZ NU TREBUIE TRAVERSAT JGHEABUL CABANEI DOCHIA!!! Turiștii trebuie să urmeze traseul de iarnă până în Vf. Lespezi și să continue deplasarea pe traseul care vine de la Vf. Toaca spre Cabana Dochia”.
Salvamontiștii nu pot interzice nimănui să urce pe Ceahlău, însă în cazul producerii unei avalanșe intervin pentru salvarea accidentaților numai după o evaluare riguroasă a riscurilor. Iar în Ceahlău, exceptând traseul Lutul Roșu, toate celelalte intersectează zone cu risc maxim de avalanșă, în care cu ani în urmă au murit oameni.
C.M.