0:00

Antivirale, teste de gripă, materiale dezinfectante, paturi în plus pe secția infecțioase sunt asigurate în Spitalul Județean de Urgență Piatra Neamț. Epidemia de gripă declarată acum două zile a găsit mai mult decât pregătit spitalul cu cel mai mare aflux de pacienți din județ.

În conferința de presă organizată astăzi, 31 ianuarie, de SJU Piatra Neamț, exact pe acest subiect, managerul Codruț Munteanu a detaliat ce s-a făcut pentru pacienți: ”Avem astăzi, 31 ianuarie 2019, un stoc de 900 de capsule antivirale, ceea ce asigură tratamentul pe o săptămână. Am cerut, deja, suplimentarea stocului pentru săptămâna viitoare. Calculele se fac raportat la săptămâna trecută, când am avut 42 de pacienți cu simptomatologie respiratorie care au primit imediat tratamentul antiviral, conform dispozițiilor Ministerului Sănătății. Consumul de antivirale a fost, pe săptămâna trecută, de 700 de capsule, însemnând 4.200 lei. Avem un stoc de 5.400 halate de unică folosință, 5.500 de măști, 4.800 de botoși, 12.900 de bonete, echipamente de protecție care ajung pe o lună, până pe 21 februarie. Este asigurată pentru luna februarie și cantitatea de antiseptice, dezinfectante. În secția de Infecțioase sunt suplimentate 10 paturi pentru pacienții cu infecții respiratorii ce trebuie internați. În fiecare secție a spitalului este organizată o zonă septică pentru izolarea pacienților cu boli infecto-contagioase suprapuse afecțiunii specifice. În luna ianuarie au fost 98 de solicitări pentru testarea rapidă de gripă, s-au efectuat 91 de teste și s-au confirmat 7 cazuri. Cu vaccinuri antigripale de la Ministerul Sănătății, primite prin DSP Neamț, în perioada 17 octombrie – 20 decembrie 2018 au fost vaccinați 400 de angajați ai spitalului”, a declarat dr. Codruț Munteanu.

Chiar și colaborarea intersecții a fost pusă la punct, astfel încât pacienții critici să primească imediat tratamentul vital: ”Estimările indică un vârf al epidemiei de gripă în luna februarie. Atenționăm pacienții cu patologie virală și risc – cu insuficiență respiratorie cronică, diabet, obezitate, tratamente cu imunosupresoare, gravidele în trimestrul 2 și 3 de sarcină să fie foarte grijulii față de gripă și să se prezinte la medic de la primele simptome. Din fericire, nu am avut până acum, niciun pacient critic, dar ținem legătura cu dr. Ungureanu, șeful secției ATI, pentru asigurarea suportului vital necesar acestor pacienți cu agravare. Există colaborare și cu Clinica de boli infecțioase din Iași pentru transfer. Suntem pregătiți!”, a adăugat dr. Daniela Burghelea, șefa secției Infecțioase de la Piatra Neamț.

În Neamț, sunt declarați 31 de bolnavi de gripă, persoane în vârstă de peste 20 de ani, potrivit datelor Direcției de Sănătate Publică Neamț. (C.I.)

Articolul precedentSalvamont avertizează: Lutul Roșu este singurul traseu sigur, celelalte au risc maxim de avalașă
Articolul următorBilanț DADR Neamț: peste 7.000 de hectare de culturi calamitate în 2018 și pagube de peste 12 milioane de lei
Stiri din Neamt, Bacau, Suceava, Iasi, Botosani, Vaslui. Primul ziar regional din regiunea Nord Est.