cj 2013 05

• şedința CJ de ieri a fost începută de Tărâță și terminată de Arcan

• s-a rupt filmul odată cu votul la cabină pentru desemnarea unor consilieri în diverse funcții și demnități

• ”Având în vedere la ce s-a ajuns, eu nu pot să fac asta”, a spus președintele Tărâță și a părăsit sala

• după el, au ieșit consilierii UNPR, plus câțiva PNL

• în celelalte două ceasuri, PSD și PDL au încercat să rezolve dilema ”cum încheiem ședința fără președinte?”

Anunțată pentru ora 14.30, ședința Consiliului Județean Neamț a început cu 10 minute întârziere. Ceea ce s-a dovedit a fi o picătură de apă într-un ocean, având în vedere că întreaga reuniune de lucru a aleșilor s-a prelungit până după ora 18.30, cu tot scandalul și circul caracteristic de-acum pentru Consiliul Județean.

Ședința a fost începută de președintele Culiță Tărâță și terminată de vicepreședintele Emilia Arcan. Asta pentru că, fix la jumătate, Culiță Tărâță a decis că nu poate gira ”asta” și a părăsit sala, la pachet cu alți 10 consilieri, UNPR, PNL și alții.

”Asta”, în accepțiunea președintelui de județ, se referă la modul în care au înțeles majoritarii de la CJ – PSD și PDL – să voteze proiectele de interes județean. Dacă la programul județean de transport, per ansamblu, se poate considera că s-a ajuns la un consens până la urmă, dacă asupra inventarului bunurilor județului și asupra componenței comisiei pentru protecția copilului a existat unanimitate pozitivă, ba chiar și asupra aspectelor legate de Spitalul Județean Neamț, cu activitate și concursuri pe secții, s-a căzut de acord, s-a dezlănțuit circul odată cu punctele nevralgice: bani, funcții și consilierii președintelui.

Banii

Au fost subiect de înțepături și ciomege între Culiță Tărâță și Adrian Bourceanu (banii de la Apa Serv), între Dan Vasile Constantin și Miron Radu Tudorel (tot banii de la Apa Serv, dar la un nivel mai subtil), între primarul Ion Rotaru și toată ceata PSD-istă (banii pentru Sanatoriul Bisericani), între Ion Rotaru și Miron Radu Tudorel (datorii mai vechi, din istoria PSD), între Ion Rotaru și Dan Manoliu (tot banii aferenți Spitalului Bisericani) și, într-un final, între toată lumea cu toată lumea. Ion Rotaru avea să fie deschizător de drumuri atunci când și-a luat haina și a ieșit trântind ușa, amenințându-i pe consilieri că va face un panou cu fețele lor și îndemnul ”Scuipați aici” și alt panou cu ”Dați un leu!” pentru sanatoriul Bisericani. Supărarea primarului Rotaru avea temei: în loc să primească 23.000 de lei cât trebuia, PSD și PDL i-au dat 0 lei. Apoi, după comisii, sub iminența scandalului, au acceptat să-i dea un 12.000 de lei, luați de pe la alții. ”Puneți-i pe chiept! Faceți-vă sicrie! Mercenari politici, asta sunteți!”

Primarul de Alexandru cel Bun nu iese singuru tamponat din împărțeala de ieri: banii s-au dus cu prioritate pentru primarii PSD și mai puțin sau deloc spre alte culori politice. De exemplu, Târgu Neamț ia 25.000, Agapia 17.000, Bicaz Chei 27.000, Tarcău 47.000 lei, Săbăoani 27.000, Dobreni 19.000.

Propunerea președintelui Culiță Tărâță și a aparatului CJ a fost ca fiecare oraș să primească 25.000 și fiecare comună câte 7.000 de lei.

Funcțiile

La început au fost consilierii președintelui Tărâță. Patru la număr, personal contractual aferent Cabinetului Președintelui. S-au redus posturile, chiar dacă asta înseamnă o nouă corespondență cu Agenția Funcționarilor Publici și că asta ar putea duce la desființarea unor posturi de conducere din CJ. ”Nu putem să evaluăm în momentul de față care sunt consecințele. Mergeți la ANFP, ei ne vor spune că nu mai îndeplinim condițiile pentru nu știu câte funcții de conducere, veniți în plen, dvs. propuneți, noi decidem!”, a expus, succint, Dan Constantin toată situația.

Culiță Tărâță a anunțat că va contesta în instanță hotărârea, pentru că legea îi dă dreptul la maximum patru consilieri la cabinet.

Apoi a urmat ciolanul. La 9 luni după ce au stabilit prin HCJ că funcțiile prin AGA și CA-uri se împart politic, potrivit algoritmului rezultat din alegeri, consilierii PSD au constatat că… au greșit. De aici, dialectica a fost în floare. Pe formă, pe fond, pe lege, pe lângă lege, pe deasupra ei și mai puțin pe dedesubt. Teoretic, UNPR trebuia să-și desemneze reprezentanți în AGA la Troleibuzul, Drupo, Apa Serv și Neamț Turism. Avocatul Adrian Bourceanu a folosit toată oratoria de care este capabil ca să explice că, de fapt, posturile trebuie date pe alianță, nu pe partide, că UNPR nu mai are de ce să primească, fiindcă au primit PDL și PNȚCD, cu care era în APEL. Despre USL nu s-a spus nimic, că, deși formată din PSD, PNL și PC, este uniune, nu alianță. Chestiune de semantică.

”Oameni buni, e hotărâre din februarie! A fost propunerea dnei Arcan (PSD- n.r.), ați votat-o dvs, de la PSD și PDL. PNL și UNPR nici n-au participat atunci”, a spus Culiță Tărâță.

”Este o eroare pe care ne-o asumăm și nu trebuie continuată”, a spus, bățos, Bourceanu.

”Pierdut onoare, o declar nulă”

Cam așa ar trebui să sune orice declarație de acum înainte de-a consilierilor județeni și a celor care-i mână-n luptă. Nepregătiți, cu un diletantism demn de-o cauză mai bună, deși mulți din ei au mandate succesive la județ, având în fața ochilor doar interesul propriu și de grup, de partid, consilierii județeni au demonstrat ieri că nu sunt capabili să fie mai mult decât o sculă de vot. Unii au votat pentru că așa le-a spus Arsene la PSD, alții au votat pentru că așa le-a trimis Ștefan SMS de la Nisa, unii au votat pentru că așa l-au văzut pe Tărâță că votează, alții au votat pentru că așa le-a dictat Ursărescu prin telefon.

Dacă vreun cetățean îi oprește astăzi, pe stradă, și îi întreabă ce au votat ieri, pentru el, pentru județ, nu pentru sine și partid, nu e greu de anticipat răspunsul. Cei mai mulți nu știu. Iar dacă știu, oricum nu le pasă. Timpul trece, iată s-a dus un an jumătate de mandat, mai sunt încă doi jum’ate, indemnizația curge înainte, deconturile la fel, gheșefturile pică sau curg în valuri. Iar pentru ceilalți, care nu-s cu ei, ci împotriva lor, rămâne aceeași atitudine de ”ba p-a mamii dvs.”.

P.S.: De dragul spectacolului derulat ieri după-amiază, vom reveni în ediția de mâine și cu amănunte suculente din dialogurile spumoase ale vajnicilor purtători de vot.

Dana OSTAHIE

1 COMENTARIU

  1. Abia aştept continuarea, am râs cu lacrimi.
    Totuşi, de ce pleacă dl. Tărâţă de prin şedinţe, nu mai este altă soluţie?

Comments are closed.