0:00

Salariul minim brut va crește la 3.700 de lei din vară, ZCH NEWS - sursa ta de informațiiÎn urma discuțiilor dintre Guvern, reprezentanții sindicatelor și patronatelor, în cadrul Consiliului Național Tripartit pentru Dialog Social, de la 1 iulie 2024, salariul minim brut va crește de la 3.300 de lei la 3.700 de lei. Într-un comunicat de presă, ministrul Muncii Simona Bucura-Oprescu confirmă creșterea și vorbește despre un mecanism, o formulă prin care va fi calculat salariul minim, Creșterea vine ca urmare a introducerii salariului minim european în legislaţia românească.

Astfel, salariul minim nu va mai fi stabilit doar printr-o negociere, ci printr-o formulă “care se va folosi anual şi îmi doresc să finalizăm acest mecanism anul acesta”, a declarat ministrul Muncii şi Solidarităţii Sociale, Simona Bucura Oprescu.

„Îmi doresc să finalizăm acest mecanism de stabilire a salariului minim anul acesta. În acest moment sunt analizate diverse formule, indicatorii luaţi în calcul fiind productivitatea, inflaţia şi corelarea cu nivelul salarial mediu.

Partea bună este că odată cu stabilirea acestui mecanism, salariul minim nu va mai fi stabilit doar printr-o negociere, ci va exista o formulă care se va folosi anual, ceea ce va asigura predictibilitate atât pentru angajator, cât şi pentru angajat”, a arătat ministrul Simona Bucura-Oprescu.

Potrivit ministrului introducerea salariului minim european vine în ajutorul antreprenorilor, oferind mai multă predictibilitate pentru a-și stabili din timp politicile salariale pentru proprii angajați.

“Totodată, stabilirea unui mecanism de creştere anuală a salariului minim din România, în funcţie de parametri economici obiectivi, va permite antreprenorilor să facă estimări mult mai exacte cu privire la resursele financiare ce trebuie alocate, pe termen mediu şi lung, pentru forţa de muncă şi pentru dezvoltarea afacerii”, se arată în documentul citat.

Angela Croitoru

Articolul precedentProiect final: Se închid păcănele în localitățile sub 15.000 de locuitori!
Articolul următorAdolescentă agresată de pilot în timpul unui zbor de agrement făcut cadou de părinți
ZCH News
Stiri din Neamt, Bacau, Suceava, Iasi, Botosani, Vaslui. Primul ziar regional din regiunea Nord Est.