Arena de sport (18/9 metri) şi terenul în aer liber (40/20 metri) de la actualul Colegiu Naţional “Petru Rareş” au fost leagănul voleiului şi baschetului şcolar pietrean de performanţă, până în anul 1977, când s-a construit incinta din zona Obor, a Clubului Sportiv Şcolar nr. 1 Piatra Neamţ. La inaugurare, în 1892, odată cu clădirea principală a liceului, era doar sala propriu-zisă, cu aceleaşi dimensiuni pe care le are şi astăzi, însă fără partea din faţă. Cu tot cu vestiare, etaj şi celelalte îmbunătăţiri, a fost dată în folosinţă în ianuarie 1958, aşa cum reiese din articolul apărut în cotidianul “Steagul Roşu”, ziar care se tipărea pe regiunea Bacău.
“Zilele acestea a fost dată în folosinţă sala de sport existentă la Şcoala Medie Petru Rareş din oraşul Piatra Neamţ. Această sală, care are drept scop găzduirea unor întreceri sportive la gimnastică şi volei, antrenamente la baschet şi atletism, a fost complet renovată şi oferă sportivilor pietreni cele mai bune condiţiuni pentru activitatea pe tot parcursul iernii. Această realizare a fost posibilă datorită sprijinului acordat de comitetul orăşenesc de partid, secţia de învăţământ şi cultură, UCFS, colectivul sportiv Hârtia şi cercul şcolar respectiv”. (D. Derner, Steagul Roşu, joi, 30 ianuarie 1958).
Vestiare, “luminaţie” perfectă şi sobe de teracotă
Dar, să cunoaştem îndeaproape această bază sportivă.
“Încă de la intrare suntem plăcuţi surprinşi întrucât ne întâmpină un vestiar spaţios, proaspăt tencuit, unde se pot echipa atât băieţii într-o cabină cât şi fetele în altă cabină. Am intrat în sală. Ne impresionează podeaua vopsită în verde, de culoarea gazonului, tavanul bine căptuşit cu carton special pentru menţinerea căldurii, ferestrele cu geamuri duble protejate de plasele de protecţie, 8 becuri a 150 de waţi care asigură o luminaţie perfectă, două sobe noi de teracotă etc. În cele două capete ale sălii se găsesc instalate panourile de baschet cu cercurile respective, iar în părţile laterale ale terenului, pe linia de centru, s-au montat două dispozitive moderne pentru aşezarea plasei de volei. Pentru zilele când sala nu e planificată să găzduiască antrenamente la baschet, volei şi atletism, întâlnim numeroşi elevi întrecându-se la aparatele care servesc pentru desfăşurarea orelor de curs: vedem calul cu mânere, bârne, paralele, bară fixă, caprele şi lada de sărit. Lângă fiecare din aceste aparate se găsesc saltele de protecţie. Sala de sport de la Petru Rareş va funcţiona în fiecare zi între orele 8-21 pentru antrenament, iar duminică desigur că vom fi martori ai întâlnirilor oficiale”. (D. Derner, Steagul Roşu, joi, 30 ianuarie 1958).
Apariţia Şcolii Sportive de elevi
Sala de sport a fost inaugurată la trei luni după ce la “Petru Rareş” a luat fiinţă Şcoala Sportivă de elevi (15 noiembrie 1957). “Conducerea Şcolii Sportive a aparţinut directorului liceului ajutat de un responsabil. Acesta a fost mai întâi profesoara Maria Săvinescu şi apoi Constantin Săvinescu. Deşi unitate şcolară mică (cu posibilităţi de selecţie limitate doar la 2 licee şi 5-6 şcoli generale) şi nevoită să lucreze la o bază sportivă insuficientă (o sală de sport de 18/9 metri şi un teren în aer liber de 40/20 metri), Şcoala Sportivă de elevi a obţinut rezultate bune, uneori chiar excelente, ajungând să lupte de la egal la egal cu şcolile sportive din Bucureşti, Cluj, Timişoara, Iaşi, Braşov. Primele secţii înfiinţate au fost cele de volei fete şi băieţi, schi şi baschet. Au urmat cele de handbal fete (1962) şi băieţi (1963). Şcoala Sportivă a funcţionat ca secţie pe lângă liceu până la 1 ianuarie 1969. Începând cu această dată datorită creşterii numărului de grupe şi de elevi şcolarizaţi, a devenit, conform instrucţiunilor Ministerului Învăţământului, unitate independentă”. (prof. Alecsandru Iftimie, Monografia Liceului Petru Rareş 1869 -1969).
Complex modern destinat sportului şcolar pietrean
În anul 1977, la 8 ani după ce Şcoala Sportivă devine instituţie de sine stătătoare are loc inaugurarea noului complex al Clubului Sportiv Şcolar Piatra Neamţ, situat în zona Obor. Şi astfel întreg sportul şcolar pietrean de performanţă se mută în noua clădire.
“Într-un cadru festiv, a avut loc inaugurarea noului edificiu al CSŞ din Piatra Neamţ. Este vorba de o bază sportivă multifuncţională, la nivelul cerinţelor actuale, în procesul de instruire spre marea performanţă. Cei peste 550 de elevi ai clubului, împreună cu cele 12 cadre didactice care activează aici, au acum la dispoziţie o spaţioasă sală de jocuri sportive, pentru competiţiile oficiale de volei, baschet şi gimnastică, o sală de pregătire a grupelor de copii şi o sală de pregătire fizică multilaterală, acestora adăugându-li-se 8 vestiare (cu instalaţii sanitare anexe), magazii pentru materiale sportive, un cabinet medical, un cabinet metodic, precum şi alte săli cu caracter didactic. Proiectul a fost realizat de arhitectul Tiberiu Bjolla, la transpunerea lui aducându-şi contribuţia Şantierul unu de construcţii Piatra Neamţ. Inaugurarea acestui complex a prilejuit un frumos bilanţ al activităţii clubului, care în cei 20 de ani de la constituire (răstimp în care a figurat ca şcoală sportivă) şi-a materializat succesele în numeroase trofee, diplome, medalii, în toate eşaloanele performanţei sportive româneşti”. (Ceahlăul, sâmbătă, 15 octombrie 1977).
În această toamnă, pe 15 noiembrie, se vor împlini 57 de ani de la fondarea Şcolii Sportive de Elevi, instituţie de învăţământ care în prezent poartă denumirea de Liceul cu Program Sportiv Piatra Neamţ.
Ana MOISE
1930: Reparaţii de 93.000 lei
Din anuarul 1930/1931 al Liceului Petru Rareş aflăm că, înaintea începerii acestui an şcolar, “sala de gimnastică a fost reparată radical şi înzestrată cu diferite aparate sportive. Pentru amenajarea sălii, comitetul a cheltuit 93.000 de lei” conform precizărilor făcute de directorul de atunci, Grigore Capşa.
1994-2004: Închisă 10 ani
Timp de 10 ani (1994-2004), sala de sport a Colegiului Naţional “Petru Rareş” a fost închisă din cauza pericolului de prăbuşire. Incinta a fost redată elevilor şi profesorilor de educaţie fizică în septembrie 2004. Lucrările de consolidare şi renovare au durat câteva luni şi au fost executate de firma Repaco SA. “Era păcat să nu avem o sală de sport funcţională, mai ales că, până în anii ‘70, aici a fost simbolul sportiv al oraşului. Când am făcut consolidarea în 2004, am dotat sala cu echipamente şi materiale sportive noi. Am realizat practic o primenire totală a arenei”, a declarat profesorul Mihai Obreja, ex-directorul Colegiului Naţional “Petru Rareş”.
2004: Sala “Vladimir Laşcu”?
“La împlinirea a 135 de ani de la înfiinţarea liceului, s-a hotărât, nu ştiu dacă s-a şi ratificat acest decizie, ca sala de sport să poarte numele ilustrului profesor de educaţie fizică, Vladimir Laşcu. În timpul celui de-al doilea război mondial, sala a fost folosită ca spital. În această arenă s-au plămădit toate performanţele notabile care au apărut mai târziu în sportul pietrean. Eu fac parte din promoţia 1963”. (Antrenorul emerit Ilie Popescu, profesor de atletism)