Prima avalanșă din acest an s-a produs, pe versantul nordic al masivului Ceahlău, în după-amiaza de 23 aprilie, când a “plecat” o falie consistentă de zăpadă. Riscul de producere a altor avalanșe, mai ales pe pantele cu o înclinație de peste 30 de grade, inclusiv pe jgheabul Cabanei Dochia, un loc tradițional pentru astfel de fenomene, se menține și pentru zilele următoare.
“Zăpada din iarnă nu s-a topit și e ca sticla, peste stratul existent a căzut un alt strat, așa încât înainte de ultimele ninsori erau deja vreo 80 de centimetri, iar acum mai sunt încă 15”, a declarat Raul Papalicef, șeful Serviciului Salvamont Neamț.
“Singurul traseu deschis turiștilor este din Izvorul Muntelui prin Curmătura Lutul Roșu, cu deviaţie din zona Jgheabului Cabanei prin traseul ce vine dinspre Hotare și Șeaua Lespezi. Celelalte trasee vor rămâne închise până la normalizarea situației. Perioada critică este până sâmbătă, în aceste zile anunțându-se o încălzire accentuată. Au fost puse anunțuri despre pericolul de avalanșă atât la punctele Salvamont, cât și la ghișeele Parcului Național Ceahlău”.
Zăpada căzută în masiv n-a produs doar avalanșa, ci și doborâturi de arbori. O parte din copacii care aveau deja frunze, cei de sub cota 1.200-1.300, pentru că mai sus vremea a fost tot timpul rece, n-au rezistat greutății zăpezii și au căzut. (C.M.)