isu-lovitura-de-aruncatorCa în fiecare toamnă, imediat ce sfecla din proaspăta recoltă este dusă la fabrica de zahăr din Roman pentru prelucrare, apar și bombele strânse de pe câmp. Prima descoperire din acest sezon a fost făcută duminică, 2 octombrie, când un angajat a sunat la 112.

”La locul intervenţiei s-a deplasat echipa pirotehnică din cadrul Detaşamentului de pompieri Piatra Neamț cu 1 ofițer, 1 subofițer și autospeciala pirotehnică, care a ridicat, în vederea depozitării și ulterior a distrugerii, 1 lovitură de aruncător de calibru 82 mm. Muniția a fost descoperită de un angajat al societății, în curtea acesteia, în canalul de transport al sfeclei de zahăr, pe timpul lucrărilor la canalul respectiv”, a precizat purtătorul de cuvânt al ISU Neamț.

Pentru a preveni incidentele de orice fel atât fabrica de zahăr de la Roman, cât și fabrica de ciment de la Tașca – un alt loc în care se găsesc multe proiectile aduse cu vagoanele de materie primă – au achiziționat site speciale și sisteme care pot detecta elementele de muniție înainte de a intra în fluxul tehnologic.

Tot duminică a mai fost descoperită o lovitură de aruncător, în satul Ticoș Floarea, unde un bărbat se plimba pe malul pârâului și a văzut, pur și simplu, proiectilul. Echipa pirotehnică l-a ridicat și a verificat zona pe o suprafață de 100 mp, dar n-a mai găsit alte elemente de muniție. (C.M.)