pietricica turism

isj 2014Oficial, astăzi, 8 octombrie, în sala ”Calistrat Hogaș” a Consiliului Județean Neamț, a avut loc festivitatea de deschidere a Centrului Județean de Excelență (CJE) pentru elevii nemțeni. În prezența autorităților locale, a reprezentaților Inspectoratului Școlar Județean Neamț și a câtorva zeci de elevi, părinți și profesori, responsabilii cu coordonarea activității de la CJE au avut misiunea de a evidenția rolul acestei instituții. Reamintim că ideea înființării acestui centru s-a vrut a fi pusă în practică, în 2009 și în 2011, dar totul a fost amânat din cauza lipsei soluțiilor necesare pentru alocarea de norme didactice. Totodată, în septembrie 2014, a fost emis un ordin de ministru prin care se încuviința înființarea centrului, urmând ca numărul de posture să fie finanțate prin veniturile proprii ale consiliilor locale. Astfel, pentru moment, centrul este finanțat de Consiliul Local Piatra-Neamț, urmând ca acestuia să se adauge și cele din Roman și Târgu-Neamț.

Este adevărat că suntem o instituție foarte tânără, dar asta nu înseamnă că în spatele acestui debut nu au mai existat etape, perioade în care școlile cele mai bune din județ au desfășurat astfel de activități de excelență. Misiunea CJE Neamț este aceea de a asigura performanța școlară. Și asta o vom face prin programe de instruire diferențiată, oferirea de condiții deosebite de studiu, promovarea inovației, prin proiecte care vizează dezvoltarea resursei umane”, a spus Carmen-Elena Corlățeanu, directoarea CJE Neamț.

Până acum, la CJE s-au înscris 1.112 elevi, la 14 discipline. Dintre aceștia, au fost selectați 917, urmând să fie îndrumați de 102 cadre didactice. Activitățile Centrului Județean de Excelență Neamț se realizează la Colegiul Național ”Petru Rareș” Piatra-Neamț și în școlile gazdă: Colegiul Național de Informatică Piatra-Neamț, Colegiul Național ”Calistrat Hogaș” Piatra-Neamț, Colegiul Național ”Roman-Vodă” din Roman, Liceul Tehnologic ”Vasile Sav” din Roman, Colegiul Național ”Ștefan cel Mare” din Târgu Neamț, Seminarul Teologic Ortodox ”Veniamin Costachi” Mănăstirea Neamț. (M. TEODOROF)