biblioteca kirileanu varaColecţia unui important cotidian local din perioada interbelică, aflată în Fondul documentar „G. T. Kirileanu” a devenit, de curând, disponibilă şi în format on-line, pe site-ul www.bibgtkneamt.ro, la rubrica – biblioteca digitală/fotografii/colecţii.

Luând în considerare interesul crescut al utilizatorilor bibliotecii pentru această colecţie, corelat cu necesitatea protejării ei, soluţia cea mai potrivită a fost, ca şi în cazul altor publicaţii digitizarea ei. Astfel, cele 193 de numere ale publicaţiei, din perioada 1928-1939, vor putea fi consultate concomitent de un număr nelimitat de persoane, asigurându-se, în acelaşi timp, şi conservarea lor.

Preocuparea pentru digitizarea colecţiilor speciale este, de altfel, prezentă în majoritatea instituţiilor ce deţin asemenea publicaţii, iar la Piatra-Neamţ ea este pusă în practică din anul 2009, urmărindu-se ca, treptat, comoara de cărţi şi publicaţii periodice pe care cărturarul G. T. Kirileanu a dăruit-o bibliotecii oraşului Piatra-Neamţ să-şi afle mai lesne căutătorii şi să-i incite la cunoaştere, la reflecţie şi, de ce nu?… la acţiune.

Adrian Alui Gheorghe, directorul bibliotecii: „Un palier extrem de important al activităţii din bibliotecă îl reprezintă digitizarea colecţiilor, păstrarea memoriei culturale, redescoperirea identităţii culturale a unei epoci prea puţin cunoscute din spaţiul nemţean. Prin postarea acestora pe site-ul bibliotecii oferim publicului, de altfel numeros, care beneficiază de acest tip de interacţionare, posibilitatea de a regăsi atât informaţie, cât şi parfum de epocă. Pe lângă cele 193 de numere ale publicaţiei Avântul, puteţi accesa şi cele 41 de numere ale ziarului Ceahlăul, din perioada 1941 – 1943. De apreciat inventivitatea colegilor din compartimentul IT, care au realizat un scanner după o formulă proprie, ieftin şi eficient.” (ZCH NEWS)

Articolul precedentCampionat de tenis de câmp la Târgu-Neamț
Articolul următorS-a deschis Centrul de Excelență pentru elevii din Neamț
Stiri din Neamt, Bacau, Suceava, Iasi, Botosani, Vaslui. Primul ziar regional din regiunea Nord Est.