bureti

• 8 nemțeni au ajuns la spital în ultimele patru zile din cauza bureților

Intoxicațiile au apărut ca ciupercile după ploaie la sfârșitul săptămânii trecute, după ce mai mulți nemțeni au dat peste bureții nepotriviți. Convinși de cunoștințele temeinice pe care le au într-ale ciupercilor, au cules/ cumpărat, au mâncat și au avut parte de o nefericită vizită la Spitalul Județean Neamț. „În weekend-ul ce a trecut, la Spitalul Județean au fost înregistrate 8 cazuri de intoxicație cu ciuperci. Din fericire, toți pacienții au fost externați, prezentând forme ușoare de intoxicație. Simptomele celor care se intoxică cu ciuperci se pot manifesta prin grețuri, vărsături, amețeli și dureri de cap. În aceste cazuri, pacientul trebuie să se prezinte la medic. Este important ca medicul să vadă cât mai repede pacientul, pentru a nu apărea complicații”, spune Gabriela Chitoșcă, asistent șef la UPU Neamț.

Vineri, 7 iunie, o femeie de 49 de ani, din Dochia, a mâncat ciuperci ”pe care le cunoștea”, dar s-a umplut de pete roșii pe piele, cu tot cu senzația de mâncărime aferentă acestora. Femeia a ajuns la UPU, cu ”reacție pruruginoasă” și intoxicație cu ciuperci. Un alt caz a fost înregistrat sâmbătă, 8 iunie, după ce o femeie în vârstă de 81 de ani din localitatea Poiana – Farcașa a fost diagnosticată cu intoxicație, cauzată tot de ciuperci ”pe care le cunoștea”.

Medicii spun că intoxicația nu-i iartă nici măcar pe cei care cred că se pricep la soiurile de ciuperci: „De cele mai multe ori, cei intoxicați motivează că știu ce să evite. Când ajung la spital demonstrează contrariul. Este de evitat să culeagă ciuperci din pădure, pentru că sunt nesigure, oricât de mult avem impresia că le cunoaștem. Efectele unei intoxicații cu ciuperci sunt multiple, de la diaree, tulburări gastrointestinale, vărsături, insuficiență hepatorenală, până la deces”, precizează dr. Letiția Damoc, șefa Serviciului de Ambulanță Neamț.

(M.T.)

Articolul precedentCel mai important ziarist născut la Neamţ: Brunea Fox – “prinţul reportajelor”
Articolul următorMoldova crește, microhidrocentrala rezistă