0:00

Romașcanii, stimulați financiar să colecteze selectiv deșeurile, ZCH NEWS - sursa ta de informații

Vineri, 6 iunie, la Primăria Roman a avut loc o întâlnire menită să sărbătorească Ziua Mondială a Mediului (5 iunie), dar și să ofere informații suplimentare cetățenilor vizavi de importanța protejării mediului și prin colectarea selectivă a deșeurilor. Din păcate, la evenimentul organizat de autoritățile locale, cu sprijinul operatorului local de salubritate Rossal Roman, s-au prezentat puține persoane fizice sau instituții. Prezent au spus, însă, primarul Laurențiu Leoreanu, directorul Agenției Protecției Mediului – Eduard Corduneanu, dar și câtiva directori de unități școlare din municipiu.

“Ea a fost instituită în 1972 de Adunarea Generală a Națiunilor Unite pentru celebrarea Conferinței Ecologia Umană de la Stockholm și reprezintă elementul cel mai important al Programului pentru Mediu al Națiunilor Unite (UNEP). Și în acest an, Romanul participă la competiția Bătălia pentru Orașul Reciclării, municipiul fiind printre primele înscrise în acest concurs anual ce-și propune promovarea dezvoltării durabile. Activitatea de ecologizare a fost tot timpul o prioritate pentru noi și sperăm ca prin implementarea Master Planului pe managementul deșeurilor să avem o colectare selectivă mai amplă”, a declarat primarul Laurențiu Leoreanu.

Directorul APM Eduard Corduneanu a salutat prezența celor câțiva reprezentanți ai unităților de învățământ, precizând că ”În Piatra Neamț și Roman colaborăm foarte bine cu unitățile școlare. Educația în vederea protejării mediului de la grădiniță e importantă și sperăm să avem partenere cât mai multe școli, iar prin lecții, concursuri și programe să avem un parteneriat cât mai bun”.

Irina Scorțanu, șeful Compartimentului de Mediu, a atras atenția că, pe primul trimestru, colectarea selectivă a fost la limita cerută de normele europene, dar sunt speranțe de mai bine pentru a doua parte a anului. În plus, aceasta a felicitat Ecopatrulele școlare care s-au implicat și în activități de ecologizare și care au fost răsplătite cu excursii la punctele realizate în județ prin proiectul de management al deșeurilor.

Hoții din containere provoacă pagubă la buget

Ionel Ciocan, directorul Rossal Roman, a atras atenția că procentul de 15% de colectare de deșeuri reciclabile din prezent va crește, în 2020, la o obligație de colectare de 20%, în sens contrar operatorii și administrația locală, adică inclusiv cetățenii, urmând să achite o “amendă” de 100 de lei pentru fiecare tonă de deșeuri. Pentru a mobiliza oamenii, societatea are o “ofertă”: „Pentru cei care locuiesc la case și vor să facă această colectare selectivă, o dată pe lună, în ultima sâmbătă noi vom strânge deșeurile și în schimb vom acorda și o bonificație. Deșeurile rezultate din colectarea selectivă nu provoacă disconfort și ele pot fi păstrate în curți timp de o lună pentru a fi ulterior ridicate de noi. O colaborare foarte bună avem cu școlile, iar cei implicați au fost recompensați”.

Principala problemă a operatorului, dar care se poate răsfrânge asupra întregii populații, dacă nu se privește corect colectarea selectivă, este aceea că în asociațiile de proprietari containerele speciale sunt golite de oamenii străzii și duse la REMAT, lucru care duce la diminuarea cantității raportate către Mediu de deșeuri colectate selectiv. Directorul Ciocan speră ca, pe viitor, legea să se modifice, iar “umblatul prin gunoaie” să fie încadrat la furt calificat și, așadar, pedepsit de polițiști.

Claudia MATEI

Articolul precedentAcum 47 de ani, “A murit Luchi” / Otilia Cazimir despre Topârceanu: “Prea a plecat amărât”
Articolul următorAm aflat pe cine se bazează Harpa…