0:00

Romașcanii revin “la locul faptei”, ZCH NEWS - sursa ta de informații

* aceştia preferă varianta cea mai facilă de a divorța, și anume aceea de a apela tot la ofițerul de stare civilă care i-a unit

Tot mai mulți romașcani preferă varianta cea mai facilă de a divorța, și anume aceea de a apela tot la ofițerul de stare civilă care i-a unit. Asta deoarece procedura este destul de ușoară, iar taxa este de 500 de lei, indiferent de localitate. Cine vrea să pună capăt mariajului poate înainte o cerere de divorț la Primăria unde s-a încheiat căsătoria. Prin Legea nr. 127/2013 s-a stabilit instituirea unei taxe de 500 de lei pentru cuplurile care decid să divorţeze pe cale amiabilă prin intermediul ofiţerului stării civile. Taxa se achită la casieriile Direcţiei Generale de Impozite şi Taxe Locale.

“Până la intrarea în vigoare a acestei legi, fiecare Consiliu Local stabilea taxa, la Roman fiind la valoarea de 300 de lei. În 2013, 19 familii au decis să divorțeze pe cale amiabilă. În 2014, până la această dată, alte opt persoane căsătorite au depus actele pentru a divorța în fața ofițerului de stare civilă”, a declarat Constantin Cudalb, consilier personal al primarului Romanului.

Condiţiile pentru admiterea acestui tip de divorţ sunt ca ambii soţi să fie de acord cu desfacerea căsătoriei, să se înţeleagă asupra numelui pe care îl vor purta ulterior, să nu aibă copii minori (rezultaţi din căsătorie sau adoptaţi) şi ca niciunul dintre ei să nu fie pus sub interdicţie. Pentru a divorța pe cale amiabilă, solicitanții trebuie să depună un dosar cu: certificatele de naştere în original şi fotocopie; certificatul de căsătorie în original şi fotocopie; actele de identitate în original şi fotocopie și dovada achitării taxei de 500 de lei. Conform legii, soților li se acordă mai întâi un termen de gândire de 30 de zile pentru eventuala retragere a cererii de divorț. La expirarea acestui termen, ofițerul de stare civilă verifica dacă decizia celor doi este neschimbată, prezența ambilor soți fiind necesară. Dacă decizia este pentru divorț, ofițerul eliberează certificatul de divorț fără să facă vreo mențiune cu privire la culpa soților. Daca soții nu se înțeleg asupra unui aspect, cerea de divorț este respinsă, iar soții se pot adresa instanței de judecată. O căsătorie mai poate fi desfăcută simplu şi la notar, după aproape aceeași procedură. Pentru soții care au copii sau bunuri comune, variantele pentru divorț stau în mâna mediatorilor sau direct în instanță.

Claudia MATEI

Articolul precedentZoe Anghel Stanca la Piatra Neamţ
Articolul următorAjutoare doar pentru cei fără datorii la buget