0:00

Romaşcancele joacă pentru Dan Moisii, ZCH NEWS - sursa ta de informații

Romanul vrea să confirme statutul de echipă puternică în Liga Națională Feminină de Handbal. Sâmbătă, 14 septembrie, de la ora 11, Sala Sporturilor, va fi din nou neîncăpătoare la meciul echipei antrenate de Florentin Pera, contra unei alte formații, care visează să joace în Champions League, Dunărea Brăila. Oficialii şi jucătoarele romașcane vor juca, însă, și cu gândul la directorul tehnic al echipei, profesorul Dan Moisii, internat în spital în urma unui atac cerebral. Dan Moisii nu este numai directorul tehnic al echipei romașcane, ci și un adevărat pedagog și psiholog al echipei, o adevărată emblemă a handbalului românesc. Căpitanul Carmen Stoleru i-a făcut o urare: Toate, îi dorim sănătate! Avem nevoie de domnia sa“.

Nu și-a spus ultiumul cuvânt

 Profesorul Dan Moisii are 63 de ani și, după părerea multor specialiști, nu și-a spus încă ultimul cuvânt în handbalul românesc. S-a născut pe 27 septembrie 1950, la Horia, în aceeași zi cu foștii arbitri, purtători ai ecusonului FIFA, Adrian Porumboiu și Ion Crăciunescu. Înainte de a practica handbalul, a făcut 4 ani de atletism, la care a renunțat în 1965, imediat după cucerirea titlului de campion național la juniori II cu ștafeta 4×100 m. a Școlii Sportive Roman, din care mai făceau parte Constantin Nemeș, Dan Bucur și Doru Botez, iar antrenor era Constantinescu Nehoi. Pe vremea studenției, a practicat handbalul la Știința Bacău, unde a fost influențat decisiv în carieră de profesorul Vasile Ghenadi. Era un profesor desăvârșit, antrenor și pedagog foarte bun, un om extrem de cumpătat, cu un cult pentru meseria de profesor de sport. De la domnia sa am învățat metodica. Spre deosebire de alte discipline, la examenele dânsului nu intrai cu frică, indiferent dacă erai pregătit sau nu. Printre altele, la unul dintre examene mi-a căzut să fac o schiță în care să reprezint mișcarea jucătorilor pe teren. Cînd am terminat eu cu desenatul, am predat lucrarea și, atunci, am văzut amândoi că eu aveam 8 jucători pe teren. «Cînd ai să ajungi antrenor la lot, atunci să folosești schița asta!», mi-a recomandat, râzând. Tot de la domnia sa am mai învățat ceva. Se știe că într-o cancelarie, în pauză, profesorii de sport sunt oarecum marginalizați, nu intră prea des în grupul celorlați, de matematică, fizică, română… Dl. Ghenadi ne-a arătat cum să evităm această situație. Cu alte cuvinte, ne-a învățat să ne vindem marfa. De asemenea, spre deosebire de alți profesori sau antrenori, dl. Ghenadi avea o părere aparte în privința petrecerii timpului liber. Actuala mea soție, Felicia Ștefănescu atunci când am cunoscut-o, în perioada studenției, era ridicătoare principală în echipa de volei Știința, pregătită de Ghenadi. Domnul profesor le ducea la muzeu în timpul liber, punea accent pe lărgirea orizontului sportivului, pe cultură generală, a rememorat Dan Moisii, anul trecut, perioada considerată a fi cea mai frumoasă, la aniversarea zilei sale de naștere.

Grigore Sichitiu i-a fost profesor

Dan Moisii este un povestitor excelent, iar toate amintirile lui sunt pline de învățăminte. ”Aveam oră cu profesorul Grigore Sichitiu la facultate. M-a pus să execut lovitura cu șiretul plin și nu a fost deloc mulțumit. A doua zi am venit cu 3 șireturi la același pantof și am întrebat: «Acum, nu-i plin?». M-a lăsat pe toamnă. Frumoase vremuri. Să nu credeți că eram studenți care să evite cursurile sau seminariile. Mulți colegi au ajuns antrenori buni și foarte buni, cu sportivi în loturile naționale și cu medalii la Olimpiadă, a mai povestit Dan Moisii. Acum, după mulți ani în care a educat sute de handbaliste, este consilier tehnic la HCM Roman și profesor la LPS Roman.

Ultimul interviu înaintea accidentului

Profesorul Dan Moisii a dat ultimul interviu imediat după partida câștigată la Cluj, de HCM Roman, cu 26-25. „Mă bucur că am debutat cu o victorie, este una de moral ce ne dă încredere pentru următorul joc de acasă, care este foarte dificil, cu Dunărea Brăila. Felicit fetele pentru modul de abordare, pentru determinare, pentru dorința și pentru unitatea de care au dat dovadă. A fost un meci greu, Jolidonul având în componență un nucleu de jucătoare cu mare experiență, din care se detașează Tivadar și Senocico. Chiar dacă au fost schimbări în echipă în această vară s-a reușit formarea unei formaţii unite și competitive. Am făcut din nou o a doua repriză mai bună, ceea ce denotă că pregătirea fizică s-a făcut așa cum trebuie. Din păcate, la Cluj nu am avut întreg lotul la dispoziție, Bokaric nu a primit cartea verde, iar Krumova și Joldes sunt accidentate“, a spus Dan Moisii.

HCM va disputa, sâmbătă, 14 septembrie, de la ora 11, cel de al doilea meci din actuala ediţie a Ligii Naţionale feminine de handbal, primul pe teren propriu din acest sezon competiţional. Adversară îi va fi redutabila echipă Dunărea, liderul la zi în clasament și o participantă obișnuită în cupele europene. De-a lungul timpului, brăilencele au obţinut rezultate favorabile la Roman. Dunărea conduce în clasament, graţie acelui 28-20 cu CSM Bucureşti, din prima etapă, echipa bucureșteană fiind și ea una care emite pretenţii la un loc în play-off-ul campionatului. Nu este mai puţin adevărat că şi HCM, formaţie pregătită de Florentin Pera şi Viorel Lazăr, are moralul ridicat după superba victorie de la Cluj. În Sala Sporturilor din Roman va veghea, însă, spiritul profesorului Dan Moisii. Directorul tehnic al romașcancelor a fost toată viața un luptător, iar acum, luptă să revină pe banca tehnică a HCM în cea mai importantă bătălie pe care a dus-o de-a lungul timpului. Îi dorim multă sănătate și spor!

 Romaşcancele joacă pentru Dan Moisii, ZCH NEWS - sursa ta de informații

Romaşcancele joacă pentru Dan Moisii, ZCH NEWS - sursa ta de informații

Cristi SOROCEANU

Articolul precedentPentru a scăpa de EL, România Mare, în reorganizare
Articolul următorMișcarea Populară Neamț, lansată oficial