0:00

Romanul în aşteptarea canalizării de la Apa Serv, ZCH NEWS - sursa ta de informații

* singura parte a proiectului pentru care s-au demarat lucrările luna trecută este Stația de Epurare

Romanul așteaptă demararea proiectului de extindere a canalizării în trei zone ale orașului, componentă a proiectului de circa 107 milioane de euro câștigat pe fonduri europene de Compania Judeţeană Apa Serv. Singura parte a proiectului pentru care s-au demarat lucrările luna trecută este Stația de Epurare, modernizarea și extinderea ei. Pentru rețeaua de canalizare nu s-a semnat încă un contract. „La Stația de epurare se lucrează. Pentru canalizare, lucrarea este licitată, s-a desemnat și un câștigător, dar se așteaptă perioada de contestații. Dacă se lucrează bine, se rezolvă până în 2014”, spune primarul Laurențiu Leoreanu.

Totuși, proiectul presupune extinderea canalizării pe 21 de străzi din cartierul Bălcescu, plus alte câteva străzi din cartierul Lipovenesc și extensia străzii Mihai Viteazu. Și pentru acestea, firma are la dispoziție mai puțin de un an și jumătate. Fără să mai luăm în considerare pericolul unei ierni lungi ca cea de anul trecut. Edilul spune că există un risc ca această parte a proiectului să fie pierdut. „Există un risc în orice lucrare. Planul integrat de dezvoltare urbană (n.r. – proiect european) din Roman este singurul terminat din Moldova. Celelalte orașe riscă să piardă finanțarea. Nici nu vreau să mă gândesc că ajungem în situația să pierdem proiectul de extindere a canalizării”, a declarat edilul.

În tot acest timp, pe „repaus” sunt și lucrările din cartierul Bălcescu pentru extinderea rețelei de apă pe 32 de străzi, contract finanțat de Fondul pentru Mediu, astfel încât să se lucreze simultan pe cele două componente – apă și canal. O veste oarecum bună este că dacă Apa Serv nu va putea duce la îndeplinire proiectul de la Roman, mai poate cere o altă finanțare în următorul ciclu bugetar, adică 2014-2020. Rămâne de văzut, în ultimă instanță, cine va plăti pentru pierderea proiectului: societatea care nu a terminat lucrările, Apa Serv care a coordonat proiectul sau romașcanii, care oricum plătesc pierderile de pe rețele vechi și suportă deja majorările de preț stabilite de Apa Serv și Comisia Europeană la semnarea proiectului.

Claudia MATEI

Articolul precedentDSP critică autoevaluarea Spitalului Bicaz
Articolul următorCâini antrenaţi pentru Speranța