0:00

Romanul a primit parte din averea prințului Cantacuzino, ZCH NEWS - sursa ta de informații

După ani de procese, municipiul Roman a câștigat, în instanță, o pădure de circa 28 de hectare, lăsată drept moștenire de prințul Constantin Cantacuzino-Pașcanu. Primarul Laurențiu Leoreanu spune că va scoate la vânzare pădurea, dacă și consilierii locali vor fi de acord, iar cu banii primiți va încerca să cumpere măcar parte din cele 60 de hectare pe care se află stația de captare de la Cordun.

“Pădurea de 28 de hectare de la Buhuși a fost câștigată. Vrem să facem o evaluare a ei și să o scoatem la vânzare, iar banii să-i folosim eventual pentru aciziționarea terenurilor pe care se află stația de captare. Pădurea se află la aproape 80 de kilometri de Roman și nu avem posibilitatea să o păzim și să o administrăm. E mai important terenul de la Cordun pentru municipiu. Vom vedea cât valorează pădurea și vom lua o decizie”, a declarat primarul Laurențiu Leoreanu.

În urmă cu doi ani, acesta intenționa să vândă pădurea și cu banii să cumpere clădirea din spatele Casei Căsătoriilor, însă prioritatea momentului o reprezintă stația de captare, iar consilierii locali au dat de înțeles că sunt apreciază ca oportună investiția. Conform primarului, în instanță au mai fost câștigate câteva pajiști și fânețe, dar “averea” adevărată constă și în conacul de la Costișa, dar și în două imobile situate în București.

“Conacul nu este câștigat, deoarece este concesionat pentru o perioadă mai lungă către o firmă germană. Oricum, nu ne vom da bătuți și vom încerca să recuperăm tot ceea ce ne-a fost lăsat prin testament. Casele din București sunt la Agenția Domeniilor Statului, o să vedem ce mai putem obține. Mai sunt terenuri situate în partea de vest și sud a județului”, a declarat primarul Laurențiu Leoreanu.

Procesele pentru recuperarea averii lăsate prin testament de prințul Cantacuzino-Pașcanu au început în 2006. Pe 15 martie 1927, în baza unui testament olograf, prințul Cantacuzino-Pașcanu a lăsat întreaga avere municipalitătii romașcane. În 1937, după decesul prinţului, s-a pus în executare respectivul testament, iar Primăria Roman a fost pusă în posesia bunurilor lăsate, respectiv a peste o mie de hectare de teren și păduri, conace și clădiri, care, ulterior, au fost preluate de stat prin expropriere sau naţionalizare. Conform copiilor după actele de proprietate, Romanului i-ar reveni un conac de la Costișa și 480 hectare de teren agricol, pășuni, păduri, fânețe și iazuri din această zonă. O altă proprietate asupra căreia există documente este cea de la Dumești – județul Iași, unde au fost revendicate 430 de hectare teren și de la Ierbiceni – pentru 75 hectare de pădure. Primăria Roman mai deține acte pentru două imobile situate în Bucureşti, pe strada Lebedei şi strada Cameliei Nr. 21, menţionate în Decretul 92, din aprilie 1950, prin care regimul comunist a dispus confiscarea. (C. MATEI)

Articolul precedentMitingul „bărbaților”, prin gura copiilor
Articolul următorConstantin N. Ionescu – Ale vieţii valuri / Un roman seducător