Criza economică prin care trece România pare că nu are soluții imediate. Inflația a ajuns la cel mai mare nivel din ultimii 15 ani, mediul de afaceri lovit în plin de pandemie nu a avut timp și nici condiții să-și revină și oamenii fac tot posibilul să strângă reducă din cheltuieli chiar dacă nu prea mai au de unde.
O nouă problemă iese la suprafață. România a ajuns să se împrumute pe termen lung (10 ani) la o rată a dobânzii de 6,2%, cel mai mare nivel din ultimii 10 ani, conform datelor emise de Banca Central Europeană. Este și cel mai mare cost al împrumutului plătit de un stat din Uniunea Europeană, singurele două care sunt relativ apropiate de noi fiind Ungaria (5,92% și Polonia, 4,83%). Pentru comparație, Germania se împrumută la costuri de 0,28%, conform aceleeași surse. Această situație denotă o lipsă a încrederii din partea investitorilor în perspectivele țării, ceea ce, având în vedere situația economică și geopolitică este lesne de înțeles.
Problema cea mai mare este că, și în aceste condiții, România este nevoită să facă împrumuturi pentru a acoperi un deficit bugetar de 5,8% (aproximativ 77 miliarde de lei). Conform analizei realizate de economedia.ro, „România trebuie să împrumute aproximativ 145 de miliarde de lei de pe piața internă și externă pentru finanțarea deficitului și refinanțarea datoriilor anterioare”. O situație îngrijorătoare, mai ales în contextul în care nivelul datoriei externe a țării tocmai a trecut de pragul de 50%. Și plătim din ce în ce mai mult pentru a avea acești bani, în timp ce marile proiecte de infrastructură și alte investiții rămân doar… proiecte.
Vlad B.
Bani imprumutati pentru salarii si pensii…