iarna 2014 roman 01

La Roman a nins neîncetat de vineri noapte și până duminică spre prânz. Dacă sâmbătă, stratul de zăpadă nu a fost unul semnificativ, duminică dimineață orașul era acoperit de un strat de peste 10 centimetri de omăt. Sâmbătă, pe străzi s-a circulat ca pe timp de iarnă. Utilajele au curățat carosabilul, dar în scurt timp zăpada s-a depus la loc. Față de alți ani, romașcanii au fost mai leneși și nu au curățat intrările în scările de bloc sau trotuarele sâmbătă, asta și pentru că a nins continuu.

„Nu au fost probleme deosebite. De vineri am început cu împrăștierea materialului antiderapant. Sâmbătă, la ora 11.00, am intrat pentru prima dată la deszăpezire, iar de la orele 16.00 am intrat inclusiv pe trotuare și alei. La ora 20.00, la Primăria Roman am avut comandament și am stabilit împreună cu primarul municipiului ce mai este de făcut. Am împrăștiat continuu material antiderapant, pentru a preveni înghețul, a declarat Ionel Ciocan, director al societății Rossal, firma care se ocupă de deszăpezirea municipiului.

Duminică, după ce ninsoarea s-a mai domolit, romașcanii au ieșit și ei la curățat zăpada din jurul blocurilor și autoturismelor. În zonele cu circulație pietonală densă, muncitorii de la societatea de salubritate au curățat scările și trotuarele și au împrăștiat material antiderapant încă de sâmbătă.

„Duminică dimineață, de la orele 6 am ieșit pe străzi din nou, iar la ora 10.00 ne-am întâlnit cu conducerea municipiului pentru un nou comandament. Continuăm să lucrăm pe trotuare, dar și pe alei. Anii trecuți nu am intervenit pe alei, dar acum ni s-a cerut să intrăm și între blocuri. În acest moment, în zonele aglomerate, ca zona Spitalului, la Piață, am început deja să încârcăm zăpada. La noapte, în jurul orei 3.00, ieșim din nou la încărcat pentru ca începutul de săptămână să înceapă în condiții cât mai bune”, a mai precizat directorul Rossal.

Societatea care se ocupă de deszăpezire are în Roman la dispoziție 22 de utilaje, trei pentru degajat intersecțiile, trei pentru împrăștierea materialului antiderapant și una care prepară amestecul. În plus, 68 de persoane sunt trimise pe teren pentru a curăța trotuarele și a împrăștia material antiderapant. (C. MATEI)