Femeile internate la Fundația Medicală „Speranța Bolnavilor” Barticești (Roman) vor beneficia de consultații gratuite și teste pentru cancer.

Acțiunea va avea loc în ziua de 22 ianuarie și face parte din campania „Săptămâna Europeană de Prevenire a Cancerului de Col Uterin” derulată în Neamț. Inițiativa aparține dr. Daniela Florinela Marcoci în dubla sa calitate de director medical al fundației de la Barticești și șefa Compartimentului de evaluare și promovare a sănătății din cadrul Direcției de Sănătate Publică Neamț. „Este prima activitate care se derulează în campania de screening pentru cancerul de col uterin din cadrul parteneriatului dintre Compartimentul de Evaluare a Sănătății-DSP Neamț și Institutul Regional de Oncologie Iași. Activitatea din săptămâna 21-27 ianuarie 2019 este organizată în Săptămâna Europeană de Prevenire a Cancerului de Col Uterin. Scopul este prevenirea prin informarea femeilor și tinerelor asupra cauzelor cancerului de col uterin. În județul Neamț, la sfârșitul lunii septembrie 2018 erau rămase în evidențele statistice 1.095 de bolnave cu cancer uterin, dintre care 619 în mediul urban și 476 în mediul rural”, declară dr. Mirela Grădinaru, purtătorul de cuvânt al Direcției de Sănătate Publică Neamț.

Începând de luni, 21 ianuarie, vor fi sesiuni de informare la mai multe școli din municipiul Roman: luni la „Petru Poni”, marți la „Danubiana”, miercuri la „Vasile Sav”. Chiar și elevele de la Școala Postliceală Sanitară din Piatra Neamț vor avea parte de o sesiune de educare găzduită, miercuri, în clubul Spitalului Județean de Urgență Piatra Neamț.

Toată săptămâna viitoare, medicii din cadrul DSP Neamț vor distribui pe mail materiale informative către mediatorii sanitari, asistenții medicali comunitari și medicii școlari, pentru ca aceștia să ducă informația mai departe, elevelor, tinerelor și femeilor din fiecare localitate.

(C.I.)