Începând cu anul școlar 2017/2018 va funcționa, în premieră pentru educația nemțeană, o clasă de învățământ profesional dual cu durata de trei ani. Aceasta va fi organizată la Colegiul Tehnic „Gheorghe Cartianu” Piatra Neamț în colaborare cu SC RIFIL SA.
Prof. Mariana Paleu, directoarea CT „Gheorghe Cartianu” Piatra Neamț, se bucură că școala sa este deschizătoare de drumuri într-un sistem de învățământ de acest tip. „Suntem singurii din județ, care vom avea o astfel de clasă. Vor fi 32 de locuri, așa cum a solicitat agentul economic SC RIFIL”.
Forma de învățământ profesional dual este pornită dintr-o necesitate acută, lipsa forței de muncă pregătite, pentru meserii care se cer într-o anumită zonă, fiind din ce în ce mai mare.
„Deschizători de drumuri sunt cei de la Inspectoratul Școlar și toți cei care s-au ocupat de treaba asta, inclusiv profesorul Mihai Lăcătușu (reprezentantul Centrului Național de Dezvoltare a Învățământului Profesional și Tehnic în Regiunea Nord-Est). Domnia sa s-a zbuciumat mult în această privință. Și domnul Mihai Apopii, președintele Camerei de Comerț și Industrie Neamț, este foarte interesat de învățământul profesional dual. Este un început și sperăm să fie de bun augur”, a afirmat ec. Ion Strătilă, președintele Consiliului de Administrație de la SC RIFIL.
„Până acum, n-am avut oficial învățământ profesional dual. Au fost mai mulți agenți economici care s-au arătat interesați, dar s-a finalizat doar o clasă de filator, cu SC RIFIL. Avem, în schimb, învățământ profesional cu elemente de dual la care agenții economici au oferit burse”, a declarat prof. Constantin Mircea Corlățeanu, inspector pentru învăţământul profesional şi tehnic la ISJ Neamț.
„Această clasă o avem sigur. Noi facem demersuri pentru a mai înființa încă una-două, pentru că Ministerul ne dă voie să facem câte clase vrem”, a spus și prof. Viorel Stan, inspectorul școlar general al ISJ Neamț. (Ana MOISE)