0:00

Reuniune la care mai lipsea ministrul, ZCH NEWS - sursa ta de informații

Dureri de inimă ale sistemului sanitar
* discuțiile despre prevenirea bolilor cardiovasculare s-au derulat într-o notă generală de tip „talk-show”

Direcția de Sănătate Publică Neamț în parteneriat cu Spitalul Județean de Urgență din Piatra Neamț a încercat ieri, să predea o lecție de prevenție despre patologiile cardiovasculare, motivul fiind acela al evenimentelor care abundă în „celebrarea” unor zile ce fac referire la una din bolile cele mai întâlnite. Deși întâlnirea, la care au fost aproape toți reprezentanții din «sănătatea» nemțeană, s-a dorit a fi una în care să se vorbească despre prevenție și factorii de risc în bolile cardiovasculare, a fost aproape imposibil ca discuția să nu se îndrepte spre alte teme derivate care dau dureri de inimă. Menționăm că prezentarea a început cu o gafă venită din partea reprezentantului DSP Neamț, dr. Dan Dorin Morenciu, care a precizat că acest eveniment se adresează pacienților, deși subiectul principal a fost prevenția. Unul din subiectele care a dat curs unei discuții „resuscitate” în ultima vreme, a fost închiderea cabinetului de Cardiologie, din Ambulatoriul Spitalului Județean. Managerul SJ, dr. Ioan Lazăr, a motivat și explicat în fel și chip faptul că era imposibil să se mai ofere consultații în Policlinică, din cauza numărului mic de medici, lucru pe care l-a prezentat atât Prefecturii, cât și Consiliului Județean.

„În tot județul sunt 10 medici. Șase sunt la Piatra Neamț, din care, pentru consultații în Policlinică, nu se puteau ocupa decât 3 medici. În Târgu-Neamț sunt 3 medici, iar la Roman este un singur medic. Avem prea puțini medici care să se ocupe de  gărzi, de urgențe, de bolnavii internați”, a spus dr. Lazăr.

În aceeași notă explicativă, a intervenit dr. Gheorghe Pleșea, cardiolog la Spitalul Târgu Neamț, invitat la eveniment, care a precizat că în momentul în care se va deschide Spitalul Bicaz, va pleca într-acolo. De altfel, Spitalul Bicaz a fost un alt subiect. Reprezentanții DSP au precizat că mai este de așteptat stabilirea unei organigrame cu numărul de angajați, clasificarea și pregătirea spațiului unde se va desfășura actul medical.

La capitolul prevenție s-a atins un alt subiect legat de adresabilitatea elevilor la medicii din cabinetele școlare. Medicii pot fi găsiți doar în cabinetele școlare din Piatra Neamț și Roman. De aici, ca un domino discuțiile s-au îndreptat spre calitatea actului medical pe care ar trebui să îl ofere doctorul de familie.

„Copilul ar trebui să ajungă cel puțin o dată pe an la medicul de familie. Trebuie văzut de medicul de familie, dezbrăcat din cap până în picioare, așa cum am învățat fiecare dintre noi atunci când am făcut Facultatea de Medicină, și practic atât cât este posibil într-un cabinet al medicului de familie, să se depisteze eventualele probleme pe care copilul le poate avea. Aș dori să subliniez rolul foarte important al medicului de familie în prevenția bolii cardiovasculare”, a precizat Daniela Marcoci, director adjunct al DSP Neamț.

Discuțiile au continuat într-o notă generală a unui „talk-show” din care mai lipsea ministrul Sănătății și… președintele CAS Neamț, Eugen Firăstrău, a cărui întârziere a fost anunțată, dar care s-a transformat în absent. Cu toate acestea, concluzia sumbră a fost dată de Dorice Albu, șefa Serviciului Județean de Ambulanță Neamț care a spus că „cert este că pacientul ajunge să sune la 112. Sunt pacienți cardiovasculari care apelează la ambulanță foarte târziu sau sunt găsiți în stop cardio-respirator. Așa cum au demonstrat toate evaluările statistice ce mai frecventă cauză de deces în lume rămâne boala ischemică cardiacă. 82,4% dintre cazurile de stop cardiac în prespital, cazurile la care merge ambulanța, sunt cauzate de o afecțiune cardio-pulmonară”, a spus Albu.

Marian TEODOROF

“În România bolile cardiovasculare sunt responsabile de 60% din decese, ceea ce ne situează pe locul 3 în Europa, după Bulgaria și Ucraina. Activitățile pe care noi, cei de la Promovarea sănătății, le organizăm au ca scop oferirea de informații populației. Adeseori este adevărat că grupul țintă îl reprezintă elevii, copiii, pentru că în primul rând, îi găsim acolo în școli. Și atunci, credem noi, este mai ușor să le vorbim lor despre o alimentație sănătoasă, despre importanța mișcării și să încercăm să-i facem să renunțe la o oră-două din programul de stat în fața calculatorului sau a televizorului și să iasă afară și să se joace sau să practice un sport” Carmen Dumitreasa, medic la Compartimentul Programe de Promovare a Sănătății, din cadrul DSP Neamț.

Articolul precedentCriză de atacanţi la FC Ceahlăul
Articolul următorStatistici 2014

2 COMENTARII

  1. ce importanta are ca 60%mor de inima rea dar din acestia 50% mor inainte de a ajunge la spital care e dotat ca-n anii 60si condus ca pe timpul lui ceasca .cand ajungi la spital de la portar la director trebue sa platesti cele 13 vami altfel te trezesti in paradis s-au in infern caci la acesti tovarasi de partid ii doare la basca de nemteni ei isi fac propriile interese de partid s-au interlope restul pot sa moara si asa voteaza de cacao si isi si merita soarta . in judet sunt 10 medici bine ca sunt mii de politicieni platiti sa barfeasca si sa nu faca nimic sa distruga ce a mai ramas in urma lui ceasca acesti 5 samsari a sistemului sanitar din imagine e dovada clara ca ei si politicieni nemteni o duc bine restul doar barfeli…..

Comentariile sunt închise.