0:00

Resfinţirea bisericii satului Prăjeşti (Secuieni), ZCH NEWS - sursa ta de informații

Ieri, când ortodoxia românească l-a sărbătorit pe Sfântul Ioan cel Nou de la Suceava, satul Prăjeşti – Secuieni a fost martorul unui eveniment rar, care se întâmplă, de obicei, cam la un secol. În prezenţa a peste 300 de credincioşi, a unui sobor de preoţi din Protopopiatul Roman, a oficialităţilor locale, PS episcop – vicar Ioachim Băcăoanul a târnosit biserica, lăcaş care a beneficiat în ultimii ani de ample lucrări de restaurare, inclusiv de achiziţionarea unui nou iconostas. Biserica “Sfinţilor Arhangheli Mihail şi Gavril” şi credincioşii satului fac parte din Parohia Micşuneşti (Făurei), fiind păstorită de preotul Vasile Turcu.

Satul Prăjeşti, astăzi în comuna Secuieni, se află la o distanţă de circa 10 km de primăria locală, are o populaţie de circa 60-70 de suflete, cu 7 copii integraţi în sistemul local de şcolarizare. În schimb, are o istorie formidabilă, fiind atestat documentar la data de 11 iulie 1428, în timpul domnitorului Alexandru cel Bun, actul respectiv demonstrând că Prăjeşti este una dintre cele mai vechi aşezări aflată la limita administrativă dintre vechile ţinuturi Roman şi Neamţ. În acel document mai sunt consemnate 50 de biserici din zonă, printre care cea a lui Porcu (Moldoveni), dar şi cea de la Gocimani (Goşmani – Români). Pe la mijlocul mileniului trecut, satul a avut şi denumirile Praja şi Costinţii, după cum atestă documentul editat în timpul voievodului Alexandru Lpuşneanu, întocmit în data de 7 aprilie 1558: “Noi, Alexandru Voievod, domn al ţării Moldovei, facem cunoscută această carte… că am venit înaintea noastră… slugile noastre Ion şi Toader şi sora lor Maria şi Anuşca şi Tudosia şi o alta tot Tudosia, copiii panului Toader vistier, care ne-au slujit drept şi credincios. De aceea, noi.. le-am dat şi le-am întărit… satul Costinţii, care se numeşte astăzi Prăjeşti, la obârşia Orbicului”.

Resfinţirea bisericii satului Prăjeşti (Secuieni), ZCH NEWS - sursa ta de informații

Nici Dimitrie Cantemir nu a ocolit satul, menţionând că un boier din Prăjeşti mergea deseori în vizită la un altul, în satul Siliştea, tot pe Orbic, la circa 7-8 km distanţă.

Din păcate, satul Prăjeşti se află într-un acut proces de depopulare. Acum vreo două decenii în această aşezare trăiau 110 suflete, iar de atunci şi până astăzi au mai rămas circa 60 de locuitori.

Lucrările la biserică au fost, în cea mai mare parte, sprijinite financiar şi material de administraţia locală a comunei Secuieni, reprezentată de primarul Vasile Ivancea, viceprimarul Dorin Mihai şi membrii Consiliului Local Secuieni.

Constantin NEGRU

Articolul precedentElena Udrea nu vrea să se “topească” în PNL sau PDL
Articolul următorSenatorul Chelaru rămâne interimar la PSD Roman

1 COMENTARIU

Comentariile sunt închise.