pietricica turism

medasimpex site

Ancheta DIICOT pe reţeaua evazioniştilor şi a afacerilor „împuţite” cu carne stricată, a făcut, ieri, un pas înainte prin reţinerea a 10 persoane, printre care şi şeful DSVSA Cluj. Singurul audiat din Neamţ, unul dintre administratorii Medasimpex SRL, Ana Drelciuc, s-a întors, ieri, acasă. Fiul ei, care a însoţit-o la Bucureşti, ne-a declarat că firma familiei este, de fapt, victima evazioniştilor din domeniul cărnii şi al produselor din carne, care au împânzit toată România: „Nu ai de unde să cumperi marfă decât de la ei, pentru că nu-ţi poţi permite importuri. De exemplu, noi avem 60 de tone de macrou din Norvegia cu care stăm din noiembrie anul trecut şi nu putem să-l vindem. L-am cumpărat foarte ieftin, dar între timp piaţa a fost invadată de acelaşi produs la un preţ mult mai mic. Nu suntem o firmă cu probleme, dar ne-am aprovizionat de la societăţi -inclusiv una din Cluj – care au probleme. Anchetatorii ne-au cerut facturi şi hard-disk-uri, ca să poată continua cercetările împotriva celor care fac parte din aceste nuclee de evziune. Noi am pus adaos la marfa pe care am cumpărat-o, am plătit TVA-ul, dar cei care au cumpărat-o ulterior, cu suta de kilograme, şi au pus adaosul lor, nu au mai plătit TVA, deşi erau obligaţi, pentru că este vorba despre un alt preţ. Lucrurile sunt lăsate să meargă aşa, deşi ar fi foarte simplu ca TVA-ul să nu se mai încaseze de la fiecare intermediar în parte, ci direct la raft şi atunci nu ar mai exista această problemă, dar cred că nu vrea nimeni s-o rezolve. Şi mai vreau să fac o precizare în legătură cu profitul nostru care, într-adevăr, a crescut în 2012. În România nu există o lege o instrumentelor de plată şi atunci când îţi creditezi partenerii de afaceri, iar ei intră în insolvenţă şi nu-ţi mai pot plăti niciodată, atunci poţi să treci sumele astea pe pierderi. În 2011 am avut astfel de incidente, chiar multe, iar anul următor mai puţine şi aşa se explică. În rest, am fost tot timpul controlaţi şi de DSV, şi de OPC, nu am avut niciodată probleme în privinţa calităţii mărfurilor. Iar în ultimul an am avut şi un control de la ANAF pe plata TVA, tot fără a se descoperi vreo neregulă. Noi chiar ne bucurăm că s-a făcut această anchetă, poate dacă dispar evazioniştii de pe piaţă vom putea face importuri direct de la producătorii din Germania, Olanda sau din altă ţară din Europa, fără să ne temem că nu ne putem vinde marfa. În toată Uniunea Europeană TVA-ul la mâncare este între 6 şi 9%. Când plăteşti TVA un sfert din preţul produsului nu se poate să ai mâncare ieftină”.

galantare

SRI monitoriza evazioniştii de un an de zile

Cele două grupări infracţionale organizate “zgâlţâite” de procurorii DIICOT, care au dispus 102 percheziţii în 18 judeţe, erau monitorizate de Serviciul Român de Informaţii încă de la începutul anului 2013. ”Această acţiune se înscrie în eforturile noastre pentru combaterea evaziunii fiscale din România, care afectează implicit bugetul consolidat al statului. E evident o chestiune de securitate naţională, axată pe zona de securitate economică şi ameninţări transfrontaliere”, a precizat purtătorul de cuvânt al instituţiei, menţionând că SRI a sesizat în acest caz organele de anchetă.

Prejudiciul produs de membrii celor două grupări a fost estimat la peste 15 milioane de euro, iar reţelele au fost sprijinite de angajaţi de la Autoritatea Naţională pentru Protecţia Consumatorilor şi de lucrători din cadrul Poliţiei de Frontieră.

Imediat ce DIICOT a început ancheta în cele 18 judeţe, inspectorii de la protecţia consumatorilor au verificat depozitele de carne din Bucureşti şi din judeţele Iaşi, Bistriţa Năsăud şi Cluj, de unde au fost retrase aproape 230 de tone de carne şi produse din carne, unele expirate de câteva luni.

Cristina MIRCEA

dsv sigla

DIICOT pune beţe-n… zelul DSVSA Neamţ

„DSVSA Neamț vă informează, faţă de solicitările pe care massmedia locală le-a adresat instituţiei noastre, referitor la ancheta privind circulaţia produselor din carne provenită din comerţ intracomunitar şi suspicionată ca făcând parte din zona de evaziune fiscală, vă facem cunoscut faptul că ieri – 12.03.2014, ora 07 am, medicului veterinar care asigură controlul oficial în unitatea SC Medas Impex SRL din localitatea D-va Roşie, judeţul Neamţ nu i-a fost permis accesul în unitate de către reprezentanţii DIICOT. De asemenea, nici din partea ANSVSA, DSVSA Neamţ până la momentul comunicatului nu a primit precizări sau note de serviciu pe această temă, mai exact cu privire la agentul economic mai sus menţionat. Biroul de Relaţii Publice, DSVSA Neamţ”

1 COMENTARIU

  1. Nu il cunosc pe dl Drelciuc, dar are perfecta dreptate ince spune!TVA ar trebui platit numai la raft, la consumatorul final!Asa ar trebui sa se intample si in alte domenii, fiindca tot acest joc de-a TVA pe parcurs e raiul evaziunii!Are dreptate si cu problema neincasarii din cauza insolventei clientilor!Contribuabilul corect plateste TVA si impozit pe profit,in timp ce teparii se plimba cu X6 si isi fac concedii prin Bora-Bora!

Comments are closed.