Situația prin care elevi cu medii sub 5 iau bursă de merit va fi îndreptată. Sunt 8.494 de elevi în toată țara în această situație, neprevăzută de noua lege a Educației 198/2023, în care se stipulează că 30% dintre elevii din fiecare clasă de gimnaziu și de liceu beneficiază de bursă de merit, fără a exista vreo referire la medii. Din centralizarea datelor făcută de Ministerul Educației, reiese că cei mai mulți dintre elevii care iau bursă de merit (5.250) au medii între 4-4,99 și alți 158 au medii sub 2.

Discuțiile din spațiul public au făcut ca ministerul să ceară din teritoriu situația pe tranșe de medii la bursa de merit. În Neamț sunt 205 elevi cu medii sub 5 calificați la bursa de merit, din care 6 au medii între 2-2,99 și cei mai mulți – 164 – au medii între 4-4,99.

Îndreptarea situației se poate face tot printr-un act normativ, declară Florian Lixandru, secretar de stat în ME, care adaugă și că această chestiune este în atenția guvernului. ”Am discutat la nivelul conducerii ministerului şi acest lucru poate fi remediat doar prin modificarea legii. Legea poate fi modificată printr-o ordonanţă de urgenţă sau printr-o iniţiativă parlamentară. (…) Noi am solicitat din teritoriu o statistică pe fiecare categorie de bursă, pe fiecare criteriu, să vedem care este numărul de beneficiari şi, în funcţie de ce vom constata aici, vom propune măsuri de remediere. (…) Suntem în analiză, la acest moment colectăm datele din teritoriu”, a precizat Florian Lixandru, citat de edupedu.ro.

Recent, premierul Marcel Ciolacu a izbucnit într-o declarație publică în care a spus că o astfel de situație nu poate fi lăsată așa. ”Am văzut situația total anormală prin care s-a ajuns ca elevii de nota 2 să primească burse de merit. Acest lucru nu poate fi acceptat în continuare. Am avut o discuție cu doamna ministru Deca și cu sindicatele din învățământ. Sperăm să avem cât mai repede o soluție prin care bursa de merit să reflecte performanța școlară și să fie o distincție foarte clară între bursa de merit și bursele sociale, care au destinație, în primul și primul rând, pentru a reduce abandonul școlar”, a declarat primul-ministru.

Rămâne de văzut dacă acești elevi vor primi, totuși, bursă de merit pe 15 noiembrie, când se face prima plată a burselor școlare din acest an. Bursa de merit este în valoare de minim 450 lei lunar și se acordă pe zilele în care se studiază, fără cele de vacanță.

C.I.

Articolul precedentAvertisment pentru beneficiarii cardurilor de energie: banii trebuie folosiți până pe 27 decembrie
Articolul următorAccident mortal la Brusturi: victima era întinsă pe carosabil