0:00

Relansarea agriculturii în 10 paşi, ZCH NEWS - sursa ta de informații

Sunt Liviu Harbuz, doctor în ştiinte medicale, profesor asociat la Şcoala de Studii postuniversitare de Medicină Veterinară Bucureşti, specialist în Dezvoltare Rurală şi Agromediu.

Din experienţa mea, în calitate de consilier personal al primului ministru pe probleme de agricultură şi medicină veterinară, secretar de stat în Ministerul Agriculturii şi coordonator al serviciilor la Autoritatea Naţionala Sanitar-Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor, vă propun să relansăm agricultura în 10 paşi.

Ca specialist pot face multe lucruri bune. Ca om politic, mandatat de dumneavoastră să reprezint Colegiul 3 în Parlamentul României în calitate de deputat, pot iniţia şi susţine acele legi prin care următorul decalog să se aplice spre bunăstarea locuitorilor satelor:

  1. Proprietatea nr. 1: susţinerea în agricultură a “celor mulţi cu bani puţini”, în special a fermelor mici, prin oferirea de CONSULTANŢĂ GRATUITĂ în vederea obţinerii de finanţări din Fonduri Europene.
  2. Promovarea gratuităţii măsurătorilor cadastrale pentru toate terenurile agricole, mai pe scurt, CADASTRU AGRICOL GRATUIT!
  3. Ajutor concret în colectarea şi valorificarea produselor agricole la nivel local prin participarea directă la “FERMA RĂZEŞILOR” – prima formă asociativă organizată ca Societate pe Acţiuni (S.A.) ce oferă un parteneriat real, în baza a 10.000 de acţiuni la purtător oferite micilor fermieri – “Să devenim astfel parteneri şi la câştig, nu doar la pierdere, aşa cum v-au obişnuit guvernanţii de până acum!
  4. Impulsionarea creării de locuri de muncă în agricultură, cu precădere pentru fermierii tineri. Facilităţi pentru cei care se întorc din străinătate în satul natal.
  5. Rezolvarea problemelor de infrastructură (drumuri, poduri, canalizare, staţii de epurare a apei, amenajarea gropilor de gunoi) prin accesarea mai rapidă a Fondurilor Europene aflate la dispoziţia Guvernului şi Consiliilor Judeţene.
  6. Susţinerea reducerii taxelor şi impozitelor pentru terenurile agricole ale micilor fermieri.
  7. Renaşterea învăţământului agricol ca singura cale spre revenirea la natură, la valorile autentice ale satului românesc.
  8. Sprijinirea dezvoltării zonelor ecologice care să încurajeze tehnologiile tradiţionale şi producerea de alimente ecologice (reorientarea agriculturii de la OMG spre BIO)
  9. Adoptarea unui program consecvent de asistenţă medicală de primă urgenţă, prin asigurarea a cel puţin 1 ambulanţă şi 1 maşina de pompieri la fiecare comună!
  10. Susţinerea continuă a investiţiilor destinate modernizării accelerate a zonei Neamţ şi revigorarea industriei agro-turistice

Prezentarea candidatului Liviu Harbuz

Născut la Piatra Neamţ în anul 1962.

Mama – Ermina Harbuz, notar de stat în Piatra Neamţ timp de 35 de ani. Notar public până în 2002. Decedată 2002

Tata – Mircea Harbuz, inginer mecanic, Întreprinderea Construcţii Forestiere Neamţ

Absolvent al Şcolii Generale nr. 3 din Piatra Neamţ şi mai apoi al Liceului Calistrat Hogaş din Piatra Neamţ

Muncitor agricol IAS Girov – Piatra Neamţ

1991 – Absolvent al Universităţii de Ştiinţe Agricole – Facultatea de Medicină Veterinară

Doctor în Ştiinţe Medicale

Profesor asociat – Şcoala de Studii Postuniversitare de Medicină Veterinară Bucureşti

Specialist în Dezvoltare Rurală şi Agromediu

2000 – Consilier personal al Primului Ministru pe probleme de agricultură şi medicină veterinară

2002 – Subsecretar de Stat – Ministerul Agriculturii – coordonator al serviciilor veterinare

2002 – 2005 – Preşedinte Secretar de Stat

–       A înfiinţat Autoritatea Naţională Sanitar Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor

–       A creat Sistemul Naţional de Identificare şi Înregistrare a Animalelor, condiţie obligatorie pentru  ca proprietarii de animale să primească subvenţie

–       A susţinut financiar crescătorii de animale, acţiunile sanitar-veterinare fiind suportate în proporţie de 80% de către stat şi 20% de către crescătorii de animale

2008 – 2009 –  Secretar de Stat în Ministerul Agriculturii

–       În 9 luni de zile, sub coordonarea sa s-au selectat proiecte cu finanţare europeană în valoare de 1 miliard de Euro

–       A coordonat corectarea şi punerea în  funcţiune a sistemului pentru obţinerea subvenţiilor pe suprafaţă din cadrul Agenţiei de Plăţi şi Intervenţie în Agricultură (APIA)

–       A alocat întregul buget, în valoare de peste 700 milioane Euro, pentru măsura 322  într-o singură sesiune, pentru realizarea drumurilor comunale, pentru realizarea reţelelor de alimentare cu apă şi canalizare la sate.

–       Simplificarea procedurilor pentru accesarea de Fonduri Europene în Agricultură – Agenţia de Plăţi pentru Dezvoltare Rurală şi Pescuit

–       Lansarea procedurii pentru garantarea creditului agricol

–       Negocierea şi recuperarea a 100 milioane Euro pierdute de Statul Român în programul SAPARD

–       A negociat prelungirea termenului limită pentru modernizarea unităţilor de procesare lapte/carne până în anul 2012, unităţi care ar fi trebuit închise în 2009

–       Modificarea PNDR pentru o absorbţie mai rapidă a Fondurilor Europene pentru măsurile ”Modernizarea Exploataţiilor Agricole” şi “Procesare Produse Agricole”

–       A iniţiat şi promovat măsurile pentru tinerii fermieri şi fermele de semisubzistenţă care au adus micilor fermieri până la 25.000 euro, respectiv 7.000 euro (peste 50.000 de beneficiari).

2012 – Consilier la Aparatul Propriu de Lucru al Primului Ministru Victor Ponta

Susţinător al introducerii cadastrului şi intabulării gratuite pentru terenurile agricole şi a unei taxe unice pentru cartea funciară în cadrul succesiunilor

Susţinător al produselor tradiţionale şi al produselor BIO provenite din micile exploataţii agricole

Susţinător al consultanţei gratuite pentru micii fermieri în procesul de accesare al fondurilor europene pentru a evita specula firmelor de consultanţă care de multe ori au luat bani pentru proiecte nefinanţabile. În acest sens, a creat un sistem de consultanţă gratuită

Susţinător al reînvierii învăţamântului şi cercetării agricole, un pas fiind implicarea liceelor agricole în programul de formare profesională în agricultură

 Relansarea agriculturii în 10 paşi, ZCH NEWS - sursa ta de informații

Relansarea agriculturii în 10 paşi, ZCH NEWS - sursa ta de informații

Relansarea agriculturii în 10 paşi, ZCH NEWS - sursa ta de informații

Relansarea agriculturii în 10 paşi, ZCH NEWS - sursa ta de informații

 

Articolul precedentVasile Gh. Baghiu: „Au pus ambele locomotive cu botul înspre Siberia”
Articolul următorSeară literar-artistică