violÎncepând de la 1 iulie, a devenit funcţional Registrul național automatizat al persoanelor care au comis infracțiuni sexuale, de exploatare a unor persoane sau asupra minorilor.

Registrul este organizat și ținut de unitățile Poliției Române, prin structuri specializate în acest domeniu. El reprezintă o evidență distinctă de cea a cazierului judiciar, în cadrul Sistemului Național de Evidență Informatizată a Cazierului Judiciar, constituit potrivit Legii nr. 290/2004 privind cazierul judiciar, republicată, cu modificările și completările ulterioare.

Este un mijloc de cunoaștere, supraveghere și identificare operativă a persoanelor care au comis infracțiuni privind traficul și exploatarea persoanelor vulnerabile, infracțiuni contra libertății și integrității sexuale.

La nivel naţional au fost înscrişi şi sunt monitorizaţi peste 45.000 de astfel de infractori, aproximativ 1.000 sunt din Neamţ, statistica acestor cazuri este, însă, într-o continuă dinamică, modificându-se periodic.

Nu se înscriu în Registru persoanele fizice care, la data comiterii faptelor, erau minore, cu excepția cazurilor în care instanța de judecată a dispus aceasta în mod expres, în cadrul unui proces penal.

Certificatul de integritate comportamentală este documentul eliberat persoanelor fizice, care atestă lipsa înscrierilor în Registru sau, după caz, datele înscrise în Registru cu privire la acestea. Acest document se obţine în aceleași condiții în care se poate obține certificatul de cazier judiciar, în baza unei cereri-tip, cu datele cu caracter personal completate și motivată, depusă personal la orice ghișeu de eliberare a certificatelor de cazier judiciar. Acesta poate fi solicitat și de către avocatul persoanei fizice, în baza împuternicirii avocațiale sau de către un alt împuternicit, pe baza unei procuri autentificate de către un notar public.

Certificatul de integritate comportamentală se eliberează în termen de cel mult 3 zile de la data solicitării și este valabil 6 luni de la data eliberării. Certificatul de integritate comportamentală nu substituie certificatul de cazier judiciar, cele două documente având conținut diferit. În certificatul de cazier judiciar se înscriu hotărârile judecătorești rămase definitive care produc efecte juridice, în timp ce în certificatul de integritate comportamentală se înscriu datele disponibile cu privire la săvârșirea infracțiunilor indicate de lege. Copia de pe Registru este documentul eliberat autorităților române competente, care atestă lipsa înscrierilor în Registru sau, după caz, datele înscrise în Registru cu privire la persoanele verificate“, a precizat agent de poliţie Georgiana Moşu, purtătorul de cuvânt al IPJ Neamţ.

Odată cu operaționalizarea Registrului, toate persoanele aflate în evidențele cazierului judiciar privind săvârșirea infracțiunilor de acest tip și care îndeplinesc condițiile prevăzute în Legea nr. 118/2019 au fost înscrise și în Registru.

Angela Croitoru

Articolul precedentAtenţie şoferi: circulaţie îngreunată pe DN 17B, la Roşeni. Galerie foto
Articolul următorȘtire actualizată. Noi intervenții ale pompierilor după fenomenele meteo extreme din ultimele zile
ZCH News
Stiri din Neamt, Bacau, Suceava, Iasi, Botosani, Vaslui. Primul ziar regional din regiunea Nord Est.